2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kijevben egyezkedik az IMF

Az ukrán kormányfő felvetette annak lehetőségét, hogy új programot alkudna ki a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a korábban felfüggesztett hitelprogram helyett. Az IMF missziója a héten tárgyalásokat folytat Kijevben arról, milyen feltételek mellett újítható fel az abbamaradt együttműködés.

A Nemzetközi Valutaalap decemberben mondott nemet arra a kérésre, hogy még 2009-ben folyósítsa a készenléti hitelkeret esedékes részletét, vagyis utalja át az Ukrajnának biztosított csomag 3,8 milliárd dolláros negyedik részletét. Az összeget az elnökválasztás kapcsán mutatkozó belpolitikai bizonytalanságok és a gazdaság kilátástalan helyzete miatt azóta sem folyósították. Az IMF többször jelezte elégedetlenségét a költségvetés kormányzati kezelésével kapcsolatban, elfogadhatatlannak tartotta, hogy Julija Timosenko volt kabinetje képtelen volt kidolgozni és a parlamenttel elfogadtatni az ország legfőbb pénzügyi dokumentumát. Ukrajna eddig 10,6 milliárd dollárt hívott le a 16,4 milliárdos IMF-hitelkeretből.

A mostani tárgyalásokról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Nemzetközi Valutaalap ragaszkodik a büdzsé mihamarabbi elfogadásához, aminek a deficitje nem lehet nagyobb hat százaléknál. Mikola Azarov miniszterelnök azért akarja módosítani a feltételeket, mert kormánya ezt a pénzt elődjével szemben nem a hiány fedezésére és a bankok újratőkésítésére fordítaná, hanem olyan állami beruházásokra, ami hozzájárulhatna a gazdaság reális és gyors beindításához, munkahelyek teremtéséhez.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó