2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nacionalista össztűz Tabacsnikra
Az oktatási miniszter kiáll a kisebbségi nyelvhasználat mellett

Bár az erősen nemzeti érzelmű ukrán politikai és értelmiségi körök egyre vehemensebb támadást intéznek az új oktatási miniszter ellen, Dmitro Tabacsnikot ez nem riasztja el attól, hogy következetesen ragaszkodjon azokhoz a szakpolitikai elképzelésekhez, amit Viktor Janukovics államfő hirdetett meg választási programjában.

Azok után, hogy a múlt héten bejelentette, idén anyanyelvükön tesznek emelt szintű érettségit a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók, a héten egy interjúban azt is megígérte, az iskolásoknak és egyetemi, főiskolai hallgatóknak joguk lesz olyan nyelven tanulni, amit ők maguk választanak meg. Hozzátette, az oktatási nyelvhaszná- lat jogának megválasztása rosszakaróinak véleményével szemben egyáltalán nem ukránellenes célzatú.

A Szevodnya című országos napilapnak adott nyilatkozatában Tabacsnik megerősítette: első lépésként lehetővé teszik, hogy minden diák az oktatás nyelvén felvételizzen. "Egyetlen miniszternek sincs erkölcsi joga ahhoz, hogy fiatalok tízezreit nyilvánvalóan hátrányos helyzetbe hozza, hiszen világos, hogy az orosz vagy magyar nyelvű iskolák végzőseinek kisebb esélyük van az ukrán nyelvű feladatsorok sikeres megoldására, mint az ukrán iskolák tanulóinak" – mondta a szakminiszter. Hozzátette, egyelőre nem szüntetik meg a kötelező emelt szintű érettségit, de a nemzeti kisebbségek iskoláinak végzősei garantáltan az oktatás nyelvén tehetik le a tesztvizsgákat.

A kormány opponensei által oroszbarátnak és ukránellenesnek tartott Tabacsnik leszögezte, mindez egyáltalán nem az oroszosítás folyamatának felerősítését célozza, amint azt a nacionalista körök sugallni próbálják, egyszerűen csak az országban deklarált kisebbségi és emberi jogok biztosításáról van szó. Megjegyezte, az anyanyelvi oktatás garantálása nem ment fel senkit az államnyelv megfelelő szintű elsajátításának követelménye alól. A radikálisabb beállítottságúaknak is üzent, mondván, a Szovjetunió idején is alapjog volt az ukrán nyelvű iskolák látogatása, akkor most miért akarják ezt megvonni az országban őshonos nemzetiségektől?...

Szakemberek szerint leginkább a fővárosban lesz nehéz megoldani igény esetén az orosz nyelvű középiskolai oktatást, ugyanis a Kijevben lévő közel 500 iskola közül, az elmúlt évek erőszakos ukránosításának eredményeként, ma már csak hat iskola tanítási nyelve az orosz. Holott a fővárosban élők többsége ma is az oroszt használja a hétköznapi érintkezésben.

Nyugat-Ukrajna több megyéjében máris heves tiltakozás folyik Tabacsnik elűzése érdekében. Lemberg, Voliny, Ternopil és Rivne megyében aláírásgyűjtésbe kezdtek, van, ahol az önkormányzatok tiltakozó jegyzéket fogalmaztak meg az elnöknek és a parlamentnek, amiben Leonyid Kucsma egykori titkárságvezetőjének leváltását szorgalmazzák. A nacionalisták fellegvárában, Lembergben mintegy tízezer diák tartott tüntetést kedden, élőláncot alkotva követelték az oktatási miniszter távozását. Leginkább azt róják fel neki, hogy a kampány során nemegyszer kinyilvánította, az oroszt is hivatalossá kellene tenni Ukrajnában.

A történész végzettségű Tabacsnik azonban igyekszik tudomást sem venni a szélsőségesek véleményéről, sőt, még jobban provokálhatja őket azzal, hogy az említett interjúban azt is pedzegette, alapos felülvizsgálatra szorulnak az ukrajnai történelemkönyvek, mert szerinte az azokban leírt nemzeti felszabadítási törekvések háttere egyáltalán nem felel meg a kor valóságának.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó