2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Visszatérünk korábbi cikkünkhöz
Erősödik a vihar a csapi piac körül

Felháborodással olvasták március 11-i számunkban a "Cárok" fenekednek a csapi piac ellen című írásunkat, mondta el lapunknak Halina Car, Csap polgármestere. Nos, hallgattassék meg a másik fél is. Az alábbiakban a polgármester és helyettese, Larisza Sztupak fejti ki az önkormányzat álláspontját.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a legutóbbi helyhatósági választást követően miként kapták örökségbe a piac körüli problémát. Viszont Halina Car szerint a piac nem az ő problémájuk.

– A piac egy éve még valóban a Palkó László tulajdonát képezte, aki alapítója a működtető Agora Kft.-nek. A jelenlegi igazgató viszont Palkó Gábor, a fenn említett vállalkozó fia, aki eljár a különféle ügyekben, és részt vesz a tanácskozásainkon. Ezért is furcsálljuk, hogy a cikkben nem ő nyilatkozott, hanem az apja. A vállalkozó 1998-ban az akkori városi tanács határozata révén jutott hozzá a létesítményhez. És attól a naptól kezdve kilenc éven át egyetlen kopijka bérleti díjat sem fizetett a városnak. A jelenlegi városvezetés végül kötelezte az Agora céget és vezetőjét, kösse meg a földbérleti szerződést és 2008 januárjától fizesse a bérleti díjat, melyből 2009-ben például 61,2 ezer hrivnya folyt be a városi költségvetésbe. Nem kell nagy matematikusnak lenni, hogy megállapítsuk, az előző években mekkora összegtől estünk el.

Az önkormányzat vezetői egy nyomtatványt mutatnak, mely vázolja az Agora Kft. körüli bonyodalmak történetét. E szerint 1998. május ötödikén a 23. összehívású városi tanács soron kívüli ülésszakán döntöttek a piac számára egy 63 és egy 740 négyzetméteres földterület öt évre való bérbeadásáról. Attól kezdve az Agora, bár egyetlen kopijka bérleti díjat nem fizetett, egyre több földet igényelt a városi tanácstól, melyért cserébe a tanács csupán a piac területének és az oda vezető útnak a rendben tartását kérte. Igaz, erről nem kötöttek szerződést, mondják beszélgető partnereim.

– A városi tanács képviselőtestülete folyamatosan figyelmeztette az Agora Kft.-t a piacon uralkodó rettenetes körülményekre – folytatja a polgármester. – A városi tanács végrehajtó bizottságának 2002. augusztus 12-i ülésén is felvetődött a bazár közegészségügyileg tarthatatlan állapotának kérdése. Valamint az üzemeltetőt a földhasználati jogról szóló dokumentáció elkészítésére kötelezték. A végrehajtásról 2003. július 17-én kellett volna beszámolni, de nem volt miről. Az áldatlan állapotok kérdését a kereskedők és a képviselői testület kezdeményezésére a városi tanács ülésszaka is napirendre tűzte. A különféle jegyzőkönyvekből kiviláglik, hogy ez a vállalkozó rendre megpróbálja kijátszani a közösséget, minden lehetséges eszközzel minél tovább elhúzni a földterület tulajdonjogának rendezését.

– A megoldás halogatásához milyen érdeke fűződhet Palkó Lászlónak?

– Csak annyi, hogy ameddig nem volt megkötve a szerződés, addig nem fizette a bárleti díjat. Nem igaz az az állítása sem, hogy a 2008 novemberében a piac rekonstrukciójáról benyújtott tervdokumentáció jóváhagyását a polgármester akadályozta – mondja Larisza Sztupak. – Palkó László volt az, aki a legvégsőkig húzta-halogatta a rekonstrukció tervének elkészítését.

– És az sem felel meg a valóságnak, hogy mi bekérettük volna a piacon dolgozó kereskedőket, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk – veszi át a szót Halina Car. – Igaz, hogy fordultak Ivan Balogához és a panaszt további kivizsgálásra visszaküldték hozzánk. A vállalkozók féltik a munkahelyüket, mivel az Agora vezetősége azzal ijesztgeti őket, hogy az önkormányzat bezárja a piacot. Ez azonban nem áll szándékunkban. Viszont a tanácsnak jogában áll városi tulajdonba venni a létesítményt és annak működtetését egy e célból létrehozott kommunális vállalatra bízni.

A csapiak többször fordultak hozzánk, tegyünk végre valamit, hozzuk rendbe a létesítményt. De hát az nem a mi tulajdonunk és nem az önkormányzat feladata a rendbetétele. A városi képviselők is évek óta szorgalmazzák, tegyünk valamit. Nincs olyan ülésszak, hogy ne kerülne szóba a piac. Már az előző polgármesterek idején is előfordult, hogy a képviselők indítványozták, fosz- szák meg Palkót a földterülettől. Elvégre nem fizet érte. 2006-ban én kértem a képviselőket, adjunk még egy esélyt Palkónak.

– Az Agora vezetőjét többször felszólítottuk, mutassa be a piac rekonstrukciójának a tűzoltóság és a KÖJÁL által jóváhagyott tervét, de a vállalkozó csak a piac tervrajzát mutogatja, mivel nem rendelkezik egyéb dokumentumokkal – folytatja a helyettes polgármester. – Viszont az üzemeltető cég vezetése most akarja elfogadtatni a felújítás tervét, miután befejezte a munkát. Valakinek végre meg kell állítani ezt a gátlástalan üzletembert. Ne ijesztgesse azzal a vállalkozókat, hogy az önkormányzat bezárja a piacot. Mert ha megtörténne, hogy kommunális tulajdonába kerül, azzal csak nyerhetnek, mert mindenkinek lenne ott helye. És sokkal jobb körülmények között dolgozhatnának a jelenlegi bérleti díj töredékéért.

A kereskedők azt hiszik, az önkormányzat minden baj forrása. Ez nem igaz! A bajok az Agora Kft.-től erednek. A tulajdonos közel tíz évig halogatta a földbérleti szerződés megkötését, most viszont a felépített elárusító standok törvényesítésével fogja ugyanezt művelni. A körülmények azonban változatlanok maradnak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy kötelezzük az Agora Kft. vezetőit, teremtsenek emberibb körülményeket a piacon – húzza alá Larisza Sztupak.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó