2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ha tavasz, akkor nagytakarítás

Néhány napja még a hó okozott problémát városainkban, mostanra azonban a területrendezés a feladat. Mi tagadás, alaposan ráfér a régióra a rendteremtés, a hó által jótékonyan eltakart, mindent elborító elcsúfító szemét begyűjtése.

Beregszászban harmadik napja tart a takarítás. Húsvétra az önkormányzat végezni szeretne a település csinosításával.

Minden jó gazda a saját portája körül takarít. De sajnos a példa nem ragadós. Amióta szervezetten történik a hulladék gyűjtése és elszállítása, valamelyest jobb a helyzet. Korábban több ezer köbméter szemetet, lomot kellett elszállítaniuk a kommunális vállalat dolgozóinak, mára ez a mennyiség a töredékére csökkent. A város vezetése arra ösztönzi a lakosságot, hogy kössék meg a szerződést a Bereg Vertikállal.

– Számos gyűjtőkonténer van kihelyezve, mégsem tudjuk megakadályozni, hogy az emberek szanaszét dobálják a háztartási hulladékot. Példaként említhetem a Vérke partját, a hidak környékét. Nagyon nagy erőfeszítésbe kerül ezeket a helyeket rendben tartani. Az idén is megpróbálunk pénzeszközöket kiutalni erre, és rendet teremteni városunkban – hangsúlyozta Kincs Gábor.

Beregszász alpolgármestere elmondta, elsősorban a nagyobb utcákat tisztítják meg. A Bereg Vertikált és a városgazdálkodási vállalatot vonták be a munkába.

Az iskolákban és az óvodákban is tart a lomtalanítás és faültetésre is sor kerül.

– Az idén először értékes ajándékok (főleg számítástechnikai eszközök) kerülnek kisorsolásra azon iskolák és óvodák között, amelyek legszebbé teszik környezetüket. Minden vállalkozót felszólítunk arra, hogy segítse a közérdekű munkát.

– Már tavaly is ültettek fákat Beregszászban, de azokat sok helyen egyszerűen derékba törték a vandálok.

– Ungvárnak még nincs költségvetése az idei évre, ezért gondokba ütközik a rendteremtés – mondta el lapunknak Mezei János, a városi önkormányzat helyettes osztályvezetője. – Az anyagi gondok ellenére elkezdődött a tavaszi nagytakarítás. Két kommunális vállalat a saját költségén végzi az út menti fák gallyazását, a szemét begyűjtését és elszállítását, illetve az utak burkolatán keletkezett kátyúk kijavítását. Sajnos nincs elegendő munkáskéz, mondja az illetékes. Az anyagiak ugyanis nem teszik lehetővé alkalmi munkások felvételét. A saját pénzüket költő kommunális vállalatok is abban reménykednek, hogy ráfordításaikat a költségvetés elfogadását követően megtéríti az önkormányzat.

Ha lesz pénz, a tervek szerint az idén tizenkétmillió hrivnyát szán a megyeszékhely a lakótelepek területrendezésére, a tömbházak tatarozására.

Csapon nem jelentenek gondot az anyagiak. A megyei jogú városnak sincs még idei költségvetése, de a rendteremtéshez szükséges pénzt sikerült kigazdálkodniuk.

– Nálunk már március elsején elkezdődött a köztisztasági hónap – mondta el lapunknak Burkus Árpád alpolgármester. – Felszólítottuk a magánházak tulajdonosait, tegyék rendbe portájuk környékét. A kommunális vállalat dolgozói pedig a díszfákat metszik. A munkába különben a katonai helyőrség is besegít. Húsvétra biztosan szebbik arcát mutatja majd a város.

Munkácson fásítással kezdték a tavaszi munkákat, tájékoztat Igor Zapoticsnij. Eddig hatvan facsemetét ültettek ki és húsvétig mintegy háromezer telepítését tervezik.

– Nem ültetünk nemes fajtákat, mert azokat rövid időn belül úgyis ellopják. A múlt évben például az egyik sétányról az összes díszfát elvitték – kesereg az alpolgármester. – Pedig darabja hétszázötven hrivnyába került. Ennek ellenére dísznövényekben, virágokban az idén is gyönyörködhetnek a munkácsiak és az ide érkezők.

A Latorca-parti városban az iskolák és tanintézmények tanulói, a közületek, vállalatok dolgozói és a társadalmi szervezetek aktivistái is részt vesznek a nagytakarításban. A szemét eltüntetésével párhuzamosan elkezdték az utak burkolathibáinak kijavítását is. Erre eddig mintegy háromszázezer hrivnyát költött az önkormányzat. S bár Munkácsnak sincs még idei költségvetése, Lengyel Zoltán polgármester elmondása szerint a szükséges anyagiak rendelkezésre állnak.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó