2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre idősebb párok válnak el

Az öregedés nemcsak magas vérnyomással és cukorbetegséggel járhat, hanem válással és elidegenedéssel is.

A Die Welt című német napilap internetes változata tudósít arról, hogy Németországban az elmúlt öt esztendőben rohamosan nőtt az időskori válások száma. 1975 óta megkétszereződött az ezüstlakodalom utáni bontóperek mennyisége.

2001-ben még 10 százalék alatt volt az összes válásból az idősebbeké, míg jelenleg 20 százalék fölött alakul. A hatvan-hatvanöt és a hetvenöt éves korban elválók száma is a duplájára nőtt, vagyis az élettapasztalat és az idősebb kor már nem garancia a stabil házasságra.

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai kikezdték a házasság intézményét is. A nők az emancipáció révén bátrabbakká váltak, és a korábbiakkal ellentétben már nem hajlandóak szó nélkül tudomásul venni, ha rossz a házasságuk. A késői válások kétharmadában a nők adják be a válókeresetet. A másik felet meglepődés és zavar jellemzi, mert a férjek általában úgy gondolják, hogy a kapcsolatuk harmonikus. Annak ellenére, hogy a nők a kezdeményezőbbek, inkább a férfiak azok, akik a válás körülményeit megteremtik. Ha a férj nyugdíjba megy, valóságos családi tűzfészek alakul ki. "Egy nyugdíjas felesége hirtelen kétszerannyi férjjel rendelkezik, és feleannyi konyhapénzzel" – mondja a professzor.

A férfiak hajlamosak arra is, hogy a "nyugállomány" fogalmát szó szerint vegyék, és mintegy kivonuljanak a társadalmi kapcsolatokból, miközben a feleségük az újrakezdésben érdekelt. Az asszony vendégségbe akar menni, színházba járni, miközben a férj csak nyugalmat szeretne. Amennyiben viszont a férfiak válnak aktívvá, az leginkább szexuális természetű, vagyis a frusztrált férj idős feleségét lecseréli fiatal szeretőre. Ezen a területen is érezhető a változás: ugyanis az a tabu, amely szerint idősebb nők nem járhatnak fiatal férfival, megszűnőben van.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó