2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Húszéves a Beregvidéki Nyugdíjasok Petőfi Sándor Egyesülete

1990 elején a Beregszászi Művelődési Ház előtt volt osztálytársak találkoztak. A beszélgetés során felmerült egy gondolat: "Milyen jó volna gyakrabban, akár rendszeresen találkozniuk a nyugdíjasoknak". Ekkor Schober Ottó, az intézmény akkori igazgatója felajánlotta a kistermet, ahol hetente összejöhetnek – így kezdődött a szervezés. Az első találkozóra 8, a másodikra 15 ember ment el. 1990. március 4-én Kerényi Gyula vezetésével megalakult a nyugdíjasklub, melyet kezdetben a KMKSZ támogatott, később ezt a szerepet a BMKSZ vállalta magára.

Azóta húsz év telt el, és a klubtagok sok mindent tudhatnak maguk mögött. Volt idő, amikor több mint százan voltak, de mára ez a szám, sajnos, egyre zsugorodik, az idős emberek sorra elmennek.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a fiataloké a jövő, de a múlt ápolása nélkül nem lehet előre haladni – emelte ki ünnepi beszédében Imre Margit, a nyugdíjasklub vezetője, aki az alkalommal élve köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában támogatják működésüket. Elsősorban Gajdos Istvánnak és Zubánics Lászlónak, akik nagy tisztelettel és segítőkészségükkel, biztatásukkal egyengetik sorsukat.

– Ez alatt a húsz év alatt szerteágazó kapcsolatokat építettek ki, példát mutatva ezzel a fiatalabb korosztálynak – mondta Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. – Többek között megtanították nekünk, hogy mit jelent magyarnak lenni, és megmutatták, hogyan lehet magyarnak megmaradni itt, a Kárpátok lábánál.

Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke a felhalmozott bölcsesség átadását köszönte meg.

A jubileumi találkozóra számos vendégklub érkezett. Ott voltak például a nyíregyházi, a debreceni, az isaszegi, a tarpai, a sárrétudvari, a mak-kosjánosi, a nagy- és kisbégányi, a beregdédai, a kígyósi, a técsői klubok tagjai. Eljött az összejövetelre Pető János, a Beregszászi Konzulátus konzulja, Zán-Schramm Ibolya, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnökhelyettese, Imre József, a Beregszászi Művelődési Osztály vezetője, Pirigyi Béla, a BMKSZ elnöke és még sokan mások.

A nyugdíjasok fiatalokat megszégyenítő módon mulattak, a talpalávalót a klubban alakult Nosztalgia együttes szolgáltatta.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó