2010. március 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 44-45. (907-908.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Ki-ki maga, ha pénze nincsen

Megyeszerte zajlik a tavaszi nagytakarítás. Városainkban erre megvannak a megfelelő szolgálatok. De vajon miként oldják meg a rendteremtést a kisebb településeken?

– Elkezdték-e már a tavaszi faluszépítést?

– Természetesen. Jelenleg is szorgalmasan dolgozik a falu apraja-nagyja. Már megtisztítottuk a temetőt, a falu központja is megszépült. Most éppen az óvoda területén serénykedünk.

– Van-e pénz erre a célra a költségvetésükben?

– A költségvetést hagyjuk, sok körülötte a hercehurca. Honnan lenne elkülönített pénzünk, amikor a múlt évi támogatásokat sem kaptuk meg. A magunk erejéből végezzük a szükséges munkákat.

– A járásban megoldott a hulladék begyűjtése és elszállítása. A településen átvezető főút mentén mégis gyakran látni szemétkupacokat.

– Ez, sajnos, valóban így van. Most is két illegális lerakót takarítottunk el. Sokfélék az emberek, akadnak szemetelők. A legtöbb problémát azonban az átmenő forgalom okozza. Sok autós úgy gondolja, a lomjaikat nálunk hagyhatják. Minap én figyelmeztettem egy kamionost, aki a tanácsháza közelében parkolt le és elkezdte kidobálni a szemetét az útszélre. Rengeteg ilyen van. S újabban a szemetelő autósok példáját már a falubeliek is elkezdték követni. Azt mondják, ha azoknak lehet, nekik miért nem?

– A szemetelésen kívül milyen gondokat okoz még a településen átvezető főút?

– A füstöt, a port és a zajt már megszoktuk. Az úttesten lévő hatalmas kátyúk azonban komoly balesetveszélyt jelentenek. A burkolat mintegy hetven százalékán gödrök éktelenkednek.

– A környezetszennyezőket felelősségre is lehet vonni...

– Hogyne, van lehetőség közigazgatási eljárást indítani. Ennek azonban semmi értelme. A kiszabható tizenhét hrivnya bírság nevetséges és nincs arányban a bürokratikus hercehurcával. Így általában eltekintünk ettől. Inkább szép szóval próbálunk hatni az emberekre.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó