2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Expressz – az se baj, ha lassú

Két nap alatt tette meg az utat Budapesttől Budapestig a Kárpátalja Expressz. A sebességét akkor sem mondhatjuk észveszejtőnek, ha figyelembe vesszük, hogy a vonat három országot érintett, hisz úgy voltunk ezzel, ahogy a költő fogalmazta: a szomszéd átment a szomszédba, s most ugyanott van…

Vagy százötven éven keresztül úgy tekintettek a vasútra, mint az ország vérkeringésére. Bár ez a szállítási forma mára vesztett jelentőségéből, ennek ellenére azért sok helyütt továbbra is meghatározó. Esetünkben pedig valóban példaértékű az, ahogy – élettel, reménnyel teli vérsejteket szállítva – végigrobogott útján ez a szerelvény.

Hisz a Kárpátalja utasai nem valahova, hanem valamiért siettek. Ezt az állításomat még annak ellenére is megvédem, hogy tudom: sokan azért ültek fel Budapesten, mert látni akarták Beregszászt, Nagyszőlőst. Ám bizton állítom: ők is és a többiek is üzenetet hoztak útipoggyászul. S ez az üzenet az együvé tartozás volt.

Zaklatott, választásokkal szaggatott jelenünkben, amikor a politikai erők – határon innen és túl – inkább a minél nagyobb darab kiszakításán munkálkodnak, bizony (határon belül és kívül) nagy szükség van, s nagyon meg kell becsülni az összefogás bármilyen kicsiny tényét, jelét, akaratát is.

Ez a vonat, maga a gondolat figyelmeztetés: nem sorompókra, hanem szabadot mutató jelzőkre van szükség. Csak így válhat ez az összevissza száguldozó XXI. századi magyar expressz menetrendektől független, mégis végcéljában egységes vonattá.

Nehéz, nagyon nehéz a forgalmisták, váltókezelők, de még a krampácsolók dolga is, hisz annyi a vakvágány, oly sok az akadály. S ezen az életvonaton bizony néha több az ellenőr, a potyautas, mint az érvényes jeggyel utazó.

Talán ez a körberobogó szerelvény néhány "állomásfőnököt" is meggyőz arról, hogy a stopnál sokkal hasznosabb a "tovább, együtt" jelzés felmutatása.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó