2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Március végi teendők
A szőlőültetés egyik legkedvezőbb időpontja

Amint a téli fagyok utáni fellágyult talajra rá lehet menni, vethetjük a zöldborsót, a spenótot, a hónapos retket, a petrezselymet, a sárgarépát, dughatjuk a fokhagymát és a vöröset, amiből egy-két hónap elteltével finom, friss zöldhagymát szedhetünk.

A szabadföldi veteményes ágyakba káposztaféléket és salátát ültethetünk, ám ezek fölé a biztonság kedvéért azért nem árt még legalább egy kis fóliaalagutat húzni.

Megvásárolhatjuk a lemosó permetezéshez szükséges szereket is, de ne siessük el alkalmazásukat, várjuk meg a rügypattanást, amikor a szer már be tud jutni a kis levélkezdemények közé. Almához a Neviként (pajzstetvek, atkák, varasodás, lisztharmat ellen), körtéhez, cseresznyéhez, meggyhez, ribiszkéhez és köszmétéhez az Agrol Pluszt (pajzstetű, levélbolha, levéltetvek), kajszihoz, őszibarackhoz, málnához a bordói levet (baktériumos és gombás betegségek), szilvához pedig Neviként vagy Agrol Pluszt használjunk.

A szőlőültetés legkedvezőbb időpontja a tavasz. Ilyenkorra azonban már sokszor megcsappan a lerakatok fajtaválasztéka. A korábbi tapasztalatok alapján száraz területre is ajánlatos a Bianca fajtát ültetni, amely inkább borszőlő, de elég jóízű. A nem annyira száraz, igénytelen helyre Zalagyöngyét telepítsünk, amely friss fogyasztásra is kitűnő. Ilyen területekre ültethető a Göcseji zamatos is, amely szintén borszőlő, de igen finom muskotályos ízű, bár tömöttek a fürtjei és eléggé könnyen rothad.

A Cserszegi fűszeres húspiros fürtjei kellemes muskotályos ízűek. Igen bőtermő, de szárazságra érzékeny. Szeptember második felében érik. A Leányka fehér borszőlőnek való. A Pölöskei muskotály csemegeszőlő. Húszdekás fürtjei szeptember végén érnek.

A fehér húsú szőlőfajták általában ellenállóbbak a fagyra – kivételt talán csak az Izabella képez –, a peronoszpórára és a lisztharmatra. A szárazságra viszont érzékenyebbek. Évi két-három permetezéssel azonban biztonságosan megvédhetők.

Külön említést érdemel a Bianca és a Pölöskei muskotály, amelyek átlagos években permetezés nélkül is termeszthetők.

Akiknek többéves tapasztalatuk van, és megfelelően tudják védeni, illetve dédelgetni kedvenceiket, mindenképpen ültessenek Irsai Olivért és Csaba gyöngyét, amelyek a legkorábban érő szőlőfajták közé tartoznak. Rajtuk kívül a muskotályos jellegű Szőlőskertek királynőjét vagy a finom és szép fürtű Favoritot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó