2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Csökken a hrivnya értéke

A nemzeti valuta értékének stabilitásával kapcsolatos előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek. Hazai banki szakemberek szerint az állami büdzsé bővítése érdekében elengedhetetlen a hrivnya értékcsökkentése, ami azt jelenti, hogy az amerikai zöldhasúért a közeljövőben legalább kilenc hrivnyát, ám az is könnyen elképzelhető, hogy még többet kell majd fizetnünk.

Galambkiállítás

Az elmúlt hét végén Ungváron megrendezett galambkiállításon 30 tenyésztő 53 madarában gyönyörködhettek a látogatók. Bár az első ilyen jellegű kiállításra még 1982-ben került sor, de ilyen tömeges részvételre az utóbbi három évtizedben nem volt példa, állítja Sztepan Zombor, a galambtenyésztők klubjának elnöke. A dísz-, tenyész- és postagalambokon kívül több dísztyúkot is bemutattak a tenyésztők.

Lavinába kerültek

A fokozott lavinaveszély miatti tiltás ellenére négy kijevi turista vasárnap nekivágott megmászni a Pietrosz 2022 méteres csúcsát. A gerincre érve azonban lavina sodorta el őket. A bajba jutottaknak szerencsére sikerült kiásniuk magukat a rájuk zúdult hóból. Két turista súlyosan megsérült és ráadásul eltévedtek. Mobiltelefonon kértek segítséget. A keresésükre indult hegyimentők még sötétedés előtt rájuk találtak. A sérülteket kórházba szállították, társaik visszatértek a turistatelepre. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint tegnap újra elkezdték keresni a március 14-én a Borzsa havason eltűnt hegyimentőt.

Lelepleztek egy fegyveres bandát

Tizenegy fős bűnszövetkezetet számoltak fel a rendőrök a megyeszékhelyen. A fegyveres banda Ungváron és a járásban garázdálkodott, számláján legalább tizenegy súlyos bűncselekmény van, de ezek száma több tucat is lehet, adta hírül a rendőrség sajtószolgálata. A banda tagjai közül kilencen büntetett előéletűek, akiknél pisztolyokat, lőszert és szintetikus drogot találtak.

Félmilliárd eurós kölcsön jöhet

Az Európai Parlament külügyi bizottságának javaslata alapján 500 millió eurós makrogazdasági segélyt nyújthatnak Ukrajna számára.

A támogatást konkrét feltételekhez kötnék, leginkább a strukturális reformokat ösztönöznék a kihelyezett tőkeinjekcióval. Az Európai Parlament külügyi bizottsága indoklásában kitér a Brüsszel és Kijev közötti együttműködés fontosságára, arra, hogy az Európai Parlamentnek nagyobb szerepet kellene játszania Ukrajna gazdasági felzárkóztatásában.

Európai prioritások

Az Európai Unióba való integrációt jelölte meg legfőbb külpolitikai prioritásként a gazdaság állapotáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Szerhij Tihipko erről egy nemzetközi befektetési tanácskozáson beszélt. Az államfőválasztáson kétmilliónál is több szavazatot szerző politikus úgy gondolja, Ukrajnának nem kell mást tennie, mint amit a kelet-közép-európai országok tettek az európai integrációs közeledés folyamán. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyosan szólt arról, hogy az európai értékrendekre alapuló gazdaságpolitika sarkalatos pontja lesz a jelenleginél sokkal kedvezőbb beruházási feltételeknek a biztosítása.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó