2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szülők is vétkesek a TBC terjedésében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben március 24-ét a tuberkulózis világnapjává nyilvánította. Akkor volt száz éve, hogy Robert Koch német orvos bejelentette a tuberkulózis baktériumának felfedezését. A világon évente 1,6–1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben.

A megyében évente lebonyolításra kerülő tbc- ellenes hónaphoz az Ungvári Városi Gyermekkórház munkatársai is rendre csatlakoznak. A szakemberek ismeretterjesztő, felvilágosító előadásokat tartanak az iskolákban, a médiában, az egészségügyi intézménybe betérő szülőknek, hogy a lakosság tájékozottabb legyen a tuberkulózis megelőzésének módjaival kapcsolatban. A statisztikák ugyanis egyre riasztóbbak.

– Ungváron 100 ezer lakosra 46 kiskorú beteg jut. Tavaly sajnos azt tapasztaltuk, hogy több kis páciensünknél kiújult a tbc és nőtt a kór következtében rokkanttá nyilvánítottak aránya. S bár a halálos kimenetelű esetek száma csökkenő tendenciát mutat, az először nyilvántartásba vett pácienseknél egyre több a kór bakteriális formája – mondta el dr.Ljáh Erzsébet, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika vezetője.

A megyeszékhelyen ennek ellenére az országos átlagnál kedvezőbb a helyzet. Tavaly 100 ezer lakosra 20,8 kiskorú beteg jutott, míg az országos mutató 31,2, tudtuk meg Ohrimenko Szilvia gyermek- és családorvostól. A tavaly világra jött 1569 kisgyerek közül 1506 kapta meg a védőoltást.

A szakemberek szerint érthetetlen a szülők felelőtlen hozzáállása gyermekük egészségéhez. Felfoghatatlan az az ellenállás, amit a Mantu-próbával, azaz a tbc-teszttel szemben mutatnak. Holott pont ennek segítségével lehetne korai stádiumban felismerni a betegséget, s idejében elkezdeni a kezelést. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, növekedhet a fertőzött gyerekek száma, figyelmeztetnek az orvosok.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó