2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bírált a miniszter, cáfolt a főosztályvezető

Az új művelődési miniszter az ország kulturális szféráját elemezve a kárpátaljai helyzetet tartotta a legkatasztrofálisabbnak. Az UNIAN által közölt hír szerint Mihajlo Kulinyak a szűkebb pátriánkban található művelődési intézmények anyagi-műszaki bázisát a legrosszabbnak ítélte meg egész Ukrajnában, és a nálunk működő színházakat, múzeumokat, klubokat csak romhalmazokként említette.

Mihajlo Kulinyak szerint egyetlen művelődési intézmény felújítása, illetve építése sem zajlik rendesen, a megyei filharmónia épületének rekonstrukciója hosszú évek óta csak nyeli a milliókat, a munkálatoknak azonban szinte semmi látszata nincs. A Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház épülete máig balesetveszélyes, fűtetlen. A szépművészeti múzeumból évente értékes képek tűnnek el, a honismereti múzeumból pedig pénzérmék. A megye művelődési intézményeinek 95 százaléka fűtetlen, a szférában dolgozók bére pedig a legalacsonyabb Ukrajnában, állította a művelődési miniszter.

A szaktárca vezetőjének kijelentései után a megyei művelődési főosztály és a művelődési dolgozók szakszervezeti bizottságának kárpátaljai vezetősége sajtókonferenciára hívta az újságírókat, hogy mindezt megcáfolja. A Boksay József Szépművészeti Múzeumban tartott találkozót Jurij Hleba nyitotta meg. A megyei művelődési főosztály vezetője számtalan érv felsorakoztatásával próbálta bizonyítani a szakminiszter általi bírálatok valótlanságát. Azt ugyan elismerte, hogy a helyi művelődési szférában objektív okok miatt, illetve kellő anyagi finanszírozás hiányában akadnak problémák, azonban véleménye szerint nem olyan válságos a helyzet, mint azt Mihajlo Kulinyak lefestette, sőt, az elért eredményeket felsorakoztatva megpróbálta a miniszter szavait cáfolni. Tájékoztatása szerint Kárpátalján egyetlen művelődési dolgozóval szemben sincs fizetéselmaradás, sehol nem dolgoznak fél-, illetve negyedállásban. Számtalan esetben sikerült például megakadályozni művelődési objektum átjátszását a vállalkozók kezére. Újságírói kérdésre, miszerint Ökörmezőn (Mizshirja) a városi könyvtár állománya és dolgozói hogyan kerülhettek ezek után az utcára, Jurij Hleba csak kitérő válaszokat adott.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó