2010. március 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 43. (906.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Régiónkban Ledidára vár a válságkezelés

Az Olekszandr Ledidára váró legfontosabb feladat a valamennyi régiót és az állampolgárokat sújtó válság leküzdése, mondta a megyei állami közigazgatás új elnökét bemutató ünnepségen Szerhij Ljovocskin, az államelnöki hivatal vezetője.

A hivatalos beiktatási ceremónia bevezetőjében Ljovocskin köszönetet mondott a távozó Oleg Havasinak a közigazgatás elnökeként végzett munkájáért. Majd ismertette az elnök által az új kárpátaljai vezetés számára felvázolt elvárásokat. Ezek sorában említette az idei költségvetés kidolgozását, melyben Viktor Janukovics számít a régiók támogatására.

Meg kell tervezni, mire mennyit költünk, melyek a prioritást élvező ágazatok, mert csak így lehet biztosítani a folyamatosságot és a megfelelő életkörülményeket. Az elnök elvárja továbbá a várható tavaszi áradások elleni védekezésre való felkészülést. Azt reméli, hogy a korrupció megszüntetéséért folyó harcban a korábbi tétlenséget felváltják a konkrét és hatékony intézkedések. Az eredményes és hatékony munkához azonban szakértőkből és dolgos emberekből álló csapatra is szüksége lesz a megyei közigazgatás elnökének. Ljovocskin sok sikert kívánt ehhez és hozzátette: az előrelépés érdekében ideje felhagyni a túlzott politizálással s végre el kell kezdeni dolgozni.

A politikában kialakult kaotikus állapotok, a megosztó hatalmi törekvések leginkább a régiókat sújtották, hisz elmaradtak az állami támogatások, leálltak a különféle fejlesztési programok. Viktor Janukovics szívügyének tekinti Kárpátalja segítését, s a szabad gazdasági övezet újraélesztését tervezi. Az új megyei vezetéstől cserébe a reformok messzemenő támogatását várja.

A közigazgatás leköszönő elnöke elmondta, kielégítő állapotban lévő régiót ad át az új vezetőnek. A megyei kincstárban mintegy huszonegymillió hrivnya van, mely összeget az idei költségvetés elfogadását követően az árvízvédelmi program folytatására, a muzsalyi aranybánya és az aknaszlatinai sóbánya megmentésére szántak. Oleg Havasi türelemre és az új vezetéssel szembeni toleranciára intette a megyei médiát.

Az 1957-ben a megyeszékhely közelében lévő Hegyfarkon született Olekszandr Ledidát a vidék gondjait-bajait, adottságait jól ismerő gazdasági szakembernek tartják. Viktor Pascsenko politológus szerint a megye gazdasági és politikai életében marad a folytonosság. Ledida ugyanis Viktor Baloga elnöksége idején annak helyetteseként tevékenykedett. A két politikus hasonló gondolkodását tükrözi, hogy az országban egyedüliként a Kárpátaljai Megyei Tanácsban létrejött és máig is létezik a Régiók Pártja és a Nasa Ukrajina képviselői alkotta koalíció. Ebből kifolyólag a vezetői posztokon sem várhatók nagy változások.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó