2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Döntőnek beillő párharcok már a nyolc között is

A svájci Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőinek párosítását, a nyolc között összekerült az 1999-ben emlékezetes döntőt játszó Bayern München és Manchester United, valamint a 2006-ban szintén a fináléban találkozó Arsenal és Barcelona. Biztos, hogy lesz francia elődöntős, mivel a Lyon és a Bordeaux egymás mellé került, a sorsolás nyertese pedig az Inter lett, amely a CSZKA Moszkvával találkozik a nyolc között, igaz, az esetleges továbbjutás után az Arsenal vagy a Barca ellen harcolhat a döntőért.

A nyolc között már nem voltak kiemelések, azonos országbeli csapatok is összekerülhettek, az elmúlt években rendre össze is akadtak például az angol klubok, amelyek közül most kettő jutott el a negyeddöntőig, az Arsenal és a Manchester United. Az angolok mellett a franciák is két csapattal képviseltetik magukat a 8 között, összesen hat ország klubjai várhatták a sorsolást, utoljára 1999-ben fordult elő, hogy ennyire színes volt a paletta.

A negyeddöntős csapatok között négy olyan van, amely még nem nyerte meg a legrangosabb kupasorozatot: az Arsenal, a Lyon, a Bordeaux és a CSZKA Moszkva. A Bayern, MU, Barcelona, Inter négyes viszont már tudja, milyen érzés Európa csúcsára érni, igaz, az olasz csapatnak csak idősebb drukkerei emlékezhetnek a nagy diadalra, hiszen a kék-feketék 1965 óta hasztalanul próbálnak felülni a trónra.

A nyoni sorsoláson a Real Madrid egykori legendás csatára, Emilio Butra¬gueno képviselte a döntőnek helyt adó spanyol fővárost. Bánatára a kilencszeres BEK/BL-győztes Real nem tudja megszerezni a tizedik győzelmet, miután a 16 között kiesett a Lyon ellenében. A zsinórban hét bajnoki címet begyűjtő Lyon a hazai egyeduralkodását megtörő Bordeaux-val találkozik a negyeddöntőben, így biztosan lesz francia csapat az elődöntőben. A bajnokságban ősszel Sa¬mak góljával Lyonban nyert a Girondins, amely 28 forduló után két ponttal vezet a Lyon előtt.

A Bayern és a MU legemlékezetesebb csatájára 1999-ben került sor, amikor a barcelonai döntőben a bajorok szinte végig vezettek Basler szabadrúgásgóljával, a Scho¬les és Keane nélkül felálló angolok pedig csak szenvedtek. Aztán a 91. percben a csereként beállt Sheringham egyenlített, majd Solksjaer 93. szerzett góljával fordított a Manchester United, megszerezve ezzel a klub második BEK/BL-sikerét.

A Manchester United és a Bayern München régi ismerős a Bajnokok Ligájában: a két együttes legemlékezetesebb összecsapása az 1998–1999-es szezon döntője volt, amelyben az angolok drámai csatában verték meg a németeket 2–1-re, ráadásul a két csapat abban a szezonban már a csoportkörben is megmérkőzött egymással: mindkét találkozó döntetlennel zárult. A BL 2000–2001-es idényében aztán a bajorok visszavágtak az MU-nak, és a negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatták Sir Alex Ferguson alakulatát. Egy évvel később ismét a csoportban csaptak össze a riválisok, és az 1998–1999-es szezonhoz hasonlóan mindkét találkozón ikszeltek.

A Barcelona és az Arsenal is találkozott már korábban a legrangosabb európai kupasorozatban. Az 1999–2000-es idényben az első csoportkörben került szembe a két együttes, és a spanyolországi döntetlen után a katalánok idegenben megverték az „ágyúsokat”. Emlékezetesebb azonban a két fél 2005–2006-os kiírásbeli találkozója, amikor a fináléban csaptak össze a felek. A Barcelona 2–1-re nyerte meg a meccset, így az Arsenal valószínűleg szívesen visszavágna a katalánoknak.

Az Inter háza táján valószínűleg örülnek, hogy a története során először negyeddöntős CSZKA Moszk¬vával kerültek szembe. Ráadásul a statisztikák is a milánóiak sikerét vetítik előre, legalábbis a 2007–2008-as Bajnokok Ligája csoportkörében kétszer is nyert az olasz csapat az oroszok ellen.

A sorsoláson az is eldőlt, hogy összejöhet a tavalyi döntő párosítása, ugyanis a Barcelona és a Manchester United a finálé előtt nem találkozhat egymással.

* * *

Gera Zoltán két góllal vette ki a részét a Fulham Juventus felett aratott hazai 4–1-es sikeréből, melynek köszönhetően a londoni klub továbbjutott az Európa Liga nyolcaddöntőjéből.

Az Európa Liga nyolcad¬döntő visszavágóinak eredményei (sötéttel a továbbjutók): Fulham–Juventus 4–1, Olym¬pique Marseille–Benfica 1–2, Standard Liege–Panathinaikosz 1–0, Werder Bremen–Valencia 4–4, Anderlecht–Hamburg 4–3, Wolf¬sburg–Rubin Kazany 2–1, Sporting Lisboa–Atletico Madrid 2–2, Liverpool–Lille 3–0.

Nyonban a Bl sorsolást követően Gera Zoltán csapatát, a Fulhamet a német Wolfsburggal sorsolták össze az EL negyeddöntőjében. Az Európa-Liga negyeddöntőjének párosítása: Ful¬ham–Wolfsburg, Hamburg–Standard Liege, Valencia–Atlético Madrid, Benfica–Liverpool. Az elődöntő párosítása: Hamburg–Standard Lie¬ge–Fulham–Wolfsburg, Valencia–Atlético Madrid–Benfica–Liverpool.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó