2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Kérés és bejelentés

Huszonhat, a város életét érintő kérdést vitattak meg a képviselők a Beregszászi Városi Tanács legutóbbi ülésszakán. Ezek közül az egyik legfontosabb az UMDSZ városi szervezetének felhívása volt Ukrajna elnökéhez, Viktor Janukovicshoz, amelynek szövegét Pfeifauf József frakcióvezető ismertette. A testület által elfogadott dokumentumban kérték, hogy foganatosítsanak intézkedéseket az emelt szintű érettségi tesztkérdéseinek nemzetiségi nyelvekre való lefordítása ügyében. Azóta Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter bejelentette: a nemzetiségi iskolák végzősei anyanyelvükön tehetik le az emelt szintű érettségit.

A jövő a távgyógyításé

Első ízben tartottak online konzultációt a Novák Endre megyei klinikai kórház orvosai az Amoszov Nemzeti Szív- és Érsebészeti Intézet szakembereivel. A kétórás értekezlet során veleszületett szívbetegségben szenvedő gyerekek eseteit vitatták meg a szívgyógyászok, melyek közül a legfiatalabb páciens kéthetes, a legidősebb tizenöt éves volt. Az egészségügyi minisztérium az online rendszer további kiépítését tervezi, hisz a telemedicina révén a fővárostól távol élő betegek is magas szintű ellátást kaphatnak Ukrajna bármely régiójában.

Húsvétig rendbe hoznák az utakat

Még mindig katasztrofális a kárpátaljai utak állapota. Kátyú hátán, amerre csak indul az autós. Vaszil Markovics, a megyei közútfelügyelő szolgálat vezetője szerint legalább száz négyzetkilométernyi útszakasz csapnivaló minőségű. Rendbe tételéhez legalább tizennyolcmillió hrivnyára lenne szükség, ám az idén még egyetlen kopijkát sem kaptak a költségvetésből erre a célra. Ha legalább a fele befutna, húsvétig eltűnne a kátyúk jelentős része.

Üres a kincstár

Viktor Janukovics bejelentette: üres az ország kincstára.

A Podrobnosztyi információja szerint az államfő hozzálátott "a rá hagyott örökség" elemzéséhez. Eddig kiderült, hogy a költségvetés hiánya meghaladja a 12 százalékot, a Nyugdíjalap deficitje mintegy huszonkétmilliárd hrivnya. Az elnök megerősítette: az átvilágítás folyamatos, s annak eredményét a tények tisztázása után azonnal nyilvánosságra hozzák.

Az USA segít, de ellenőriz

Mikola Azarov egyeztető tárgyalást folytatott az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén – adta hírül a Podrobnosztyi.

A megbeszélés során a miniszterelnök elsősorban gazdasági és pénzügyi kérdéseket vetett fel. Ezekkel kapcsolatban ígéretet kapott arra, hogy az USA eljár annak érdekében, hogy Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolata normalizálódjék, viszont fenntartja a jogot a folyamat ellenőrzésére, s ennek érdekében pénzügyi megfigyelőt küld Kijevbe.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó