2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Akadozik Moszkvában az új START

Minél közelebbinek mondják a felek, annál távolabbinak tűnik az atomfegyverek csökkentéséről szóló szerződés megújítása Moszkva és Washington között.

Az erről szóló, 1994-ben életbe lépett Start-1 tavaly decemberben járt le, ám a korábbi ígéretek ellenére mindmáig nem született újabb megállapodás, és ez nem várható Hillary Clinton kétnapos moszkvai látogatásán sem. Az amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval együtt ezúttal április közepét tartja reális időpontnak, noha továbbra is alapvető ellentétek vannak a felek között.

Washington elutasítja azt az orosz javaslatot, hogy a támadó fegyverek – az atomtöltetek és hordozórakétáik – számának korlátozásáról szóló szerződésben érintsék a rakétavédelmi rendszerek korlátozását is. Moszkva ezzel szeretne garanciát kapni arra, hogy Washington nem telepít Közép-Kelet-Európába ilyen rendszereket. Orosz álláspont szerint a Cseh- és Lengyelországot, valamint Romániát érintő amerikai terv nem egy Iránból induló esetleges rakétatámadás ellen nyújtana védelmet, hanem Oroszország mozgásterét korlátozná. (Igaz, jelenleg Washington nem tartja időszerűnek a projekt megvalósítását.)

Nincs egyetértés abban sem, hogy milyen mennyiségben korlátozzák a hordozórakéták és az atomtöltetek számát: Oroszországnak jelenleg 680 hordozója és 2800 robbanófeje van, az Egyesült Államoknak 900, illetve 3500. Szakértők szerint azonban reális, hogy a felek végül 750–900 közötti robbanófej-mennyiségben állapodnak meg.

– Krízisben van a leszerelési folyamat, és ha rövid időn belül nem sikerül megállapodniuk a feleknek, az érvet adhat az atomfegyverre pályázó országok kezébe – mondta el a Népszabadságnak Szergej Oznobiscsev, megjegyezve, hogy a leszerelés terén 2005 óta érdemi előrelépés nem történt. A moszkvai Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa szerint egyre nehezebb lesz érvelni Iránnal és Észak-Koreával szemben, ha a legnagyobb atomhatalmak sem tartják be saját ígéreteiket.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó