2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Janukovics hozzálátott a rendcsináláshoz és a tisztségviselők cseréjéhez

Várható volt, hogy Viktor Janukovics nem odázza el az államfő kompetenciájába tartozó személyi kérdések rendezését. A Podrobnosztyi információja szerint a cseréket saját környezetével és a megyei állami közigazgatásokkal kezdte.

Az államfői rendelet értelmében fel kell számolni a volt elnöki titkárságot, s létre kell hozni azt a hivatalt, mely közvetlenül segíti az ország első emberének ténykedését.

E feladat elvégzésére Olena Lukas, Oleg Rafalszkij, Volodimir Holub, Andrij Honcsaruk, Zsanna Doktorova, Oleg Drobinszkij, Andrij Kravec, Sztaniszlav Szkubasevszkij, Igor Sztaszenko kapott megbízatást, akik egyben az új hivatalban is felelős beosztást kaptak.

Elemzők szerint a lista semmilyen meglepetést nem tartalmaz. A testületbe olyan személyek kerültek, akik régóta élvezik a Régiók Pártja leköszönő elnökének bizalmát. Mint ismeretes, a legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erő áprilisi kongresszusán új pártelnököt választanak. Ezt a tisztséget eddig az új államfő töltötte be. Szakértők úgy vélik, hogy a posztra Mikola Azarov, Olekszandr Jefremov és Szerhij Tihipko a legesélyesebb.

A korábbi értesülések szerint Viktor Janukovics tizenegy megye közigazgatásának vezetőjét szándékozott meneszteni. A hivatalos közlemény szerint tizennégy adminisztráció élére került új ember.

A Podrobnosztyi értékelése szerint a kinevezések az államfő korábbi ígéreteinek betartását igazolják. Közismert az a tény is, hogy Janukovics az apparátus karcsúsítása mellett a korrupcióellenes és a gazdaságélénkítő vonalat kívánja erősíteni.

S ez egyáltalán nem meglepő, hisz a tovább gyűrűző válság mellett Kijev az utóbbi időben a legtöbb kritikát a korrupció burjánzása miatt kapta. Egy nemzetközi felmérés szerint Ukrajna a hivatali visszaélések elleni harc tekintetében 189 ország között a 146. helyet foglalja el, Európában pedig az abszolút sereghajtók egyike.

A hírügynökségek az új elnök és kormány iránti bizalom jeleként értékelik azt a tényt, hogy az utóbbi napokban megszaporodtak a külföldi delegációk. Kijevben tárgyalt az Európa Tanács küldöttsége, néhány nyugati ország befolyásos gazdasági köreinek képviselői is megkeresték már a kormány illetékeseit. Aktivizálódik az ukrán diplomácia, az iparvállalatok mind határozottabban kopogtatnak a külföldi piacokon.

Egész Ukrajnát a reménykedés és a várakozás jellemzi – szögezi le egyik cikkében a Podrobnosztyi. Emellett megjegyzendő, hogy az újonnan formálódó ellenzék egyre hangosabban hallatja hangját. Julija Timosenko zászlaja alatt nyolc párt tömörült oppozícióba. Arszenyij Jacenyuk is árnyékkormányt alakított. Míg a BJUT-os és a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem soraiból verbuválódott ellenzéket a totális támadás jellemzi, addig a másik csoportosulás főként a gazdasági problémákra koncentrál. Az üres államkasszát, a működő tőke hiányát az új vezetés sem kendőzheti el. Tény: nem is kívánja, sőt, Janukovics nagy erőfeszítéseket tesz a valós helyzet feltárására, hisz csupán ezen adatok birtokában lehet hozzálátni a helyzet orvoslásához.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó