2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
(Újra)alakuló Liga

Ungváron megalakult a Podkarpatszka Rusz Nemzetiségeinek Ligája. Beszámolók szerint a kongresszuson ruszin, magyar, zsidó, román, cseh és szlovák szervezetek képviselői határozatot fogadtak el, amelyben támogatásukról biztosították az Európai Parlament Ukrajnának címzett azon nyilatkozatát, hogy vonják vissza Viktor Juscsenko leköszönt elnök azon rendeletét, amelyben Ukrajna Hőse címmel tüntette ki Sztepan Bandera és Roman Suhevics nacionalista vezetőket, valamint fosszák meg ugyanezen címtől Avgusztin Volosint, az Adolf Hitlerrel kollaboráló Karpatszka Ukrajina elnökét.

A nemzetiségek ligáját immár harmadszor szervezték újra. Információink szerint a mostani összejövetel kezdeményezője Jevhen Zsupan, a Kárpátaljai Ruszin Néptanács elnöke volt. Úgy tudjuk, a liga követelni kívánja az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló rendelet, valamint a Kárpátalja autonómiájáról szóló 1991-es népszavazásos született döntés végrehajtását. Emellett felvetődött egy, a politikai represszió áldozatainak emléket állító múzeum létrehozása. A magyarságszervezetek közül a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) képviselői vettek részt a rendezvényen, a két mértékadó tömörülés: az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetői nem.

– Az alakuló ülés Jevhen Zsupant választotta a liga elnökévé, ugyanakkor félévente más-más nemzetiség fogja adni az első számú vezetőt. Alelnök a zsidó származású Naum Repkin és a cigányságot képviselő Ádám Aladár, a titkár pedig a MÉKK-et képviselő Dupka Nándor lett. Emellett elfogadtuk az alapszabályt, s most ennek bejegyzése a legfontosabb – nyilatkozta lapunknak Ludvig Filip, a Duhnovics Társaság elnöke. – A kongresszusba minden nemzetiség öt, szavazati joggal rendelkező személyt delegálhat. A ruszinok például saját koordinációs tanácsukban döntenek róluk.

– Nem tart attól, hogy ez a harmadik kísérlet az első kettő sorsára jut?

– Korábban az egyéni ambíciók miatt esett szét a kezdeményezés. Bízom abban, hogy ennek lesz jövője. Össze kell fogniuk a nemzetiségeknek. Harcolni kell az autonómiáért, ami nemcsak a ruszinokról, hanem Kárpátalja valamennyi nemzetiségéről szól, s közösen kell tenni azért, hogy fejlődjön a régiónk.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó