2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Beregszász példát mutat

Evidens, hogy egy város megfelelő működtetése számos problémát okoz azoknak, akiknek ez a dolga. És az is, hogy a lakók között mindig akad kukacoskodó. Beregszászban azonban egy dologgal mindenki elégedett: az éjjel-nappali vízszolgáltatással, ami egyedüli és példaértékű egész Kárpátalján.

– Immáron két éve működik a rendszer. Hogyan sikerült létrehozni?

– Mindenekelőtt technológiai fejlesztésekre volt szükség, hiszen a korábbi rendszer működése finoman fogalmazva is igen sok kívánnivalót hagyott maga után. Beregszász és Nyíregyháza önkormányzatai jó kapcsolatának köszönhetően közel azonos tőkerészesedéssel alakítottunk egy ukrán–magyar közös vállalatot, a Kárpátvíz Kft-t. A magyar fél olyan szerkezeteket és berendezéseket bocsátott rendelkezésünkre, miáltal létrejöhetett az éjjel-nappali vízszolgáltatás.

– Mennyire elégedettek a fogyasztók? Nem drágállják-e a vízdíjat?

– Aki valaha is lakott panelházban, a saját bőrén tapasztalta, mennyire bosszantó, ha csak "hörög" a vízcsap. Tehát, nem is lehet vitás, melyik változat a megnyugtatóbb. Természetesen a minőségi javulásnak anyagi vonzata is van, mintegy negyven százalékkal nőttek a költségek. Viszont hangsúlyoznám, hogy a lakossági fogyasztó ezt csak minimális mértékben érzékeli, mivel a térítés oroszlánrészét a város vállalatai magukra vállalták.

– Él a köztudatban egy olyan nézet, amely szerint az úgynevezett ütemterv (grafikon) szerinti szolgáltatás réfizetéses.

– A kulcsszó ebben az esetben a mérőóra. Amennyiben átalánydíjat fizet a fogyasztó, még a vízcsapot sem zárja el, amelyből éjjel-nappal hétágra folyik a víz. Ha viszont műszerrel méri a fogyasztást, ellenőrizheti magát, annyit fogyaszt és úgy takarékoskodik, ahogy a zsebe engedi. Egyébként még a fentebb említett beruházások sem terhelték meg annyira a beregszászi vízdíjat, hogy a megyében nálunk legyen a legmagasabb. Az pedig, hogy ma már állandóan van víz a lakásokban, régi álmunk volt és európai színvonalat jelent.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó