2010. március 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 42. (905.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Földrengés negyed háromkor – elmaradt

Mi történik itt? Kérdezte telefonon Máté Gyula Dercen polgármestere. Az egész település felbolydult méhkashoz hasonlít. Az emberek egy héten belül már másodszor menekültek pánikszerűen a házaikból és nem mernek bemenni, mert valaki elhíresztelte, hogy negyed háromkor földrengés lesz.

Földrengés fenyegeti a megyét? Érdeklődött még számos telefonáló Homokról, Munkácsról, Nagydobronyból, akik közül többen azt is tudni vélték, hogy nem is csak negyed háromkor, hanem négy órakor is kilences, vagy még annál is erősebb földmozgás lesz. S hogy az ungvári, munkácsi iskolákat és kórházakat már ki is ürítették.

Mi lehet a rémhír alapja? A kérdésre Fegyir Filip, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtóosztályának főnöke is csak talánokkal tud válaszolni. Különben náluk is égnek a telefonvonalak. Hatalmas a pánik a régióban, mondja. Az bizonyos, hogy egy ekkora természeti csapás romba döntené településeinket. A rémhír forrása pedig valószínűleg Romániában keresendő, ahol egy tudós bejelentette, a Kárpátokban a román–ukrán határ közelében hatalmas, kilences erősségű földrengés lesz.

Ezt tetézte a sajtónak adott nyilatkozatával Olekszandr Kendzeri akadémikus. A geofizikai tudományos intézet helyettes igazgatója azt feltételezte, hogy Ukrajna nyugati régióiban hatos-kilences erősségű rengések lehetnek. Ez volt-e valóban a rémhír elindítója, talán soha nem derül ki.

Hogy mennyi a hír valóságtartalma, azt a szóvivő nem tudta kommentálni. Ők is az ungvári szeizmológiai központtól várják az információt, mondta. Az említett intézmény is valóságos őrültekházára hasonlít. Egymásnak adják a kilincset a különböző megyei és országos televíziós csatornák, lapok riporterei, akik a parányi helyiségben tolongva sorban állnak az információkért. Szvitlana Plisko igazgató és munkatársai nem győzik bizonygatni: butaság és felesleges hisztériakeltés az egész.

Az igaz, árulja el lapunknak a szakember, hogy az apró rengések folyamatosan jelen vannak. Ezeket, a földkéreg szívveréseként is felfogható rezgéseket jól láthatóan rögzítik a szünet nélkül üzemelő műszereik. Az egyenletes jelzések olykor-olykor kiszélesednek, no ezek a földrengések. S mert Kárpátalja a szeizmológiailag aktív vidékek közé tartozik, bizony bármely pillanatban megtörténhet egy-egy rengés. Olyan műszert azonban még nem ismer a tudomány, mellyel napokkal vagy akár percekkel előre meg lehetne jósolni, pontosan mikor várható a következő. Ha volna ilyen készülék, senki nem halt volna meg néhány hete Haitin vagy Chilében.

Kárpátalján 1977, 1986 és 1990 után utoljára 2006-ban Nagymuzsaly térségében voltak hatos erősségű rengések. Illetve a múlt évben Csap környékén észleltek enyhébb kéregmozgást. Ezek legfeljebb enyhe épületkárokat okozhatnak. A lakosság pedig annyit érez belőlük, hogy a vitrinben összecsendülnek a poharak vagy kileng a csillár. A térség geológiai adottságai olyanok, mondja Szvitlana Plisko, hogy hetesnél nagyobb erősségű rengések szinte teljességgel kizárhatók. Soha nem is volt ilyenre példa. A csütörtökre beígért is elmaradt...

Megkérdeztük Angyalossy Sándort, Kárpátalja főépítészét, mennyire földrengésbiztosak a vidékünk lakóházai, egyéb épületei?

–Még a csehek alatt volt egy olyan rendelet, amely szerint Kárpátalján kimondottan csak földrengésbiztos házakat szabad építeni. A II. világháborút követően sok minden megváltozott ezen a téren is és mintegy negyedszázadnyi "hatáscsend" következett. Ám a hatvanas évek végén, amikor Kárpátalját újra földrengés veszélyeztetett területté nyilvánították, ismét hatályba lépett egy hasonló tartalmú rendelkezés, amely azóta is érvényben van. Minden itt épülő építménynek ki kell bírnia a Richter-skála szerinti 7,8 erősségű rengést. Ez alapkövetelmény. Igaz, hogy a vaselemek (armatúrák) mintegy harminc százalékkal növelik a beruházó költségeit, ám ha nincsenek benne a projektben, nem adunk engedélyt az építkezésre.

Balogh Csaba

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó