2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nagy dilemma: hova tovább?

Ismerős a kérdés? Nap, mint nap felteszitek magatoknak ugyanezt és a válasz nem mindig egyértelmű. Nehéz kérdés, az egyszer biztos...

– Szeretnék tovább tanulni, mégpedig a vendéglátóipar, a konyhamesterség vonz – meséli a 17 éves Hromely Mihály, a nagyszőlősi 34. számú szakiskola másodéves hallgatója. – Ha sikerül ezen a területen elhelyezkedni, biztos itthon maradnék, hiszen ide kötnek a gyökereim. Időm nagy részét a barátnőmnek szentelem, másik nagy szerelmem a zene. Barátaimmal együtt létrehoztunk egy zenekart, a TIARDROP-ot. Felléptünk már Nagyszőlősön és a járásban is. Számunkra ez nem a pénzről szól, szívből zenélünk, a közönség visszajelzése éltet minket.

– Sokat törtem a fejem azon, hogy menjek szakiskolába vagy fejezzem be a középiskolát – mondja a 14 éves Klincsák Evelin, a Nagyszőlősi 3. Számú Perényi Zsigmond Középiskola tanulója. – Arra a következtetésre jutottam, hogy jobb lenne máshol folytatni a tanulmányaimat. Igaz, nehéz lesz megválni az iskolától, mivel a tanárok, az osztálytársaim mind a szívemhez nőttek. Ugyanakkor szem előtt tartom, hogy magyar tannyelvű intézményben folytassam tanulmányaimat, mivel anyanyelven sokkal könnyebben megy a felkészülés.

– Véleményed szerint mi az, ami leginkább lefoglalja a korodbeli fiatalokat?

– A legfontosabb a tanulás, különösen végzősként. Mindemellett sok másra is jut időnk. Az iskola színjátszószakkörére és kosárlabda edzésekre is többen járunk. Nagyon szeretek fotózni, már kiállításom is volt az iskolában. De nem elégszem meg az elértekkel, remélem, lesz alkalmam bizonyítani.

– A pénzügyi szférában szeretnék elhelyezkedni vagy magánvállalkozásba kezdeni, és természetesen családot alapítani – ecseteli jövőképét a 18 éves Leszkó Róbert, a beregszászi székhelyű II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatója. – Amit igazán szeretek, az a rockzene, a Tonada rockegyüttes ritmusszóló gitárosa vagyok. Amikor az időjárás engedi, kirándulásokat szervezünk, fesztiválokra és rockkoncertekre járunk. Sok lehetőség adott a pihenésre, nekem mégis hiányzik a mozi, bowling, extrém sportklub, paintballpálya stb.

A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy mindenki számára fontos a továbbtanulás és nem utolsósorban a szabadidő tartalmas eltöltése. Örömteli, hogy fiataljaink komolyan veszik jövőjüket, vannak elképzeléseik és kitűzött céljaik.

Pogány Katalin

Logojda Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó