2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátaljai kórkép
Hiányos költségvetés, növekvő csecsemőhalandóság

A megyei egészségügyi főosztály kollégiumán a napokban értékelték medicinánk tavalyi tevékenységét, s egyben megvitatták az idei évben megoldásra váró feladatokat. Az elhangzottakról Vaszil Szkrip főosztályvezetőt kérdeztük.

– Változott-e a lakosság egészségi állapota 2009-ben, s ha igen, pozitív vagy negatív irányba?

– Azt kell mondjam, a mutatók a legtöbb téren stabilitásról árulkodnak. Tavaly a 2008-as adatokhoz képest némileg nőtt a születések száma – így ezer személyre 14,7 helyett 14,77 baba jutott –, míg az elhalálozásoké némileg csökkent. Nem sikerült visszaszorítani a csecsemőhalandóságot. Míg tavalyelőtt ezer főre 11,8, tavaly már 12,8 végzetes esetet regisztráltunk. Ez elsősorban az új nemzetközi nyilvántartási rendszer 2007-es bevezetéséhez köthető, melynek értelmében a terhesség 22. hete után, minimum 500 grammos súllyal világra jövő újszülöttet a korábbi gyakorlattól eltérően "csecsemőként" regisztrálják. Régebben a "magzatnak" titulált újszülöttet csupán 168 órányi élet után vették nyilvántartásba, amennyiben ennyit sem élt meg, be sem regisztrálták. Csupán az egy kilogrammon felüli testsúllyal születő babák gondozása, ellátása volt kötelező.

– Észlelhető-e különbség a városi és a vidéki lakosság hogyléte között?

– Igen csekély mértékű, ami arról tanúskodik, hogy ma már a vidéken élők is csaknem ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint a városiak. Több ember vett részt tüdővizsgálaton, 656,17 a korábbi 639,9-del szemben (100 ezer lakosra számítva), s ennek következtében a tébécések száma is gyarapodott egy százalékkal. Jó hír viszont, hogy 18,8-ről 16,5-re (szintén 100 ezer lakosra) sikerült visszaszorítani a tüdőbetegség következtében elhalálozottak arányát. Továbbra is nő viszont a harmadik stádiumban észlelt onkológiai betegek száma. Némileg javulni látszik a vidéki szűrő munka, mivel a végső stádiumban felfedezett méhnyak- és mellrákos páciensek száma 22,3-ról 15,2-re szorult vissza.

Megyénkben még mindig kevesebb a HÍV/AIDS-fertőzött, mint az ország más területein. Az egyéb infekciós betegségek is mintha visszavonulót fújtak volna: az influenzát és más heveny légúti fertőzéseket kivéve, a tavalyelőtti 358 ezer helyett tavaly 304 ezer esetet (100 ezer lakosra) könyveltek el szakembereink. Heveny vírusos hepatitisben 73 helyett 55-en betegedtek meg, 100 ezer lakosonként.

– Mekkora deficittel működik jelenleg az egészségügyi hálózat?

– Tavaly medicinánk reális kiadásai, az állami programokat is beleértve, 740 millió 235 ezer hrivnyát tettek ki. Ezzel szemben a pénzügyminisztérium 639 milliót utalt át Kárpátaljának. Minden téren nőttek kiadásaink: a fizetések 400 millió 600 ezret, a gyógyszerek 57 millió 100 ezret, a betegek étkeztetése 21,9 milliót, a helyreállítási munkák 56 millió 500 ezer hrivnyát emésztettek fel. A hiányos állami támogatás miatt kénytelenek vagyunk alternatív támogatókat felkutatni. Tavaly 33 millió hrivnyával sikerült ily módon pótolni a hiányzó költségeket.

– Melyek jelenleg a medicina legfájóbb pontjai?

– A gazdasági krízis a mi tevékenységünkre is rányomta bélyegét. Továbbra sincs megoldva intézményeink, valamint az állami programok garantált finanszírozása. Nem felelnek meg a követelményeknek az első- és másodrangú intézményeink, azon belül is hiányos elsősorban a reanimációk, a szülészetek és a járási kórházak felvételi osztályainak, a felcserközpontok és egyes családorvosi rendelők anyagi-műszaki felszereltsége. Nem rendelkezünk elegendő mentőautóval. Évek óta nagy szükségét érezzük egy megyei perinatális központnak, valamint egy olyan tüdőkórháznak, melyben a kényszerkezelésre utalt betegeket látnánk el. Mivel a költségek túlnyomó részét a bérek és az egészségügyi rendszer fenntartása viszi el, sajnos a szolgáltatások nem érik el a kívánt színvonalat. A zökkenőmentesebb ellátás érdekében javasolni fogjuk, hogy a minisztérium hatáskörébe tartozó intézményeket utalják át a helyi önkormányzatok irányítása alá. Célunk, hogy minden szinten javítsuk a gyógyítás színvonalát, s növeljük a lakosság élettartamát.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó