2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
A fekete tea előnyei

A fekete teában lévő teanin nevű aminosav ébren tart, miközben a szervezet nyugalmi állapotban marad.

A teát leginkább forró italként vagy jeges frissítőként isszuk, pedig ennél sokkal többre képes, segít leküzdeni a fáradtságot, serkenti az agyat, fokozza az éberséget. Mindezt úgy, hogy hangulatunkra, szellemi teljesítőképességünkre előnyösen hat. Hogyan lehetséges, hogy a tea, illetve a kávé fogyasztása után mégis eltérő hatást tapasztalunk. Nos, a teában megtalálható, kávéhoz képest kisebb mennyiségű koffein úgy fejt ki kedvező hatást a szellemi teljesítőképességre, hogy közben a szervezet nyugalmi állapotát nem borítja fel. A tea minden napszakban ideális ital: reggel felébreszti az elmét és a testet, napközben segíti a koncentrációt, este pedig ellazít, az aromája és az illata pedig elvarázsolja az érzékeket és feltölti a lelket!

Alvás közben szivaccsá válunk

Kanadai kutatók választ kaptak arra a kérdésre, hogy éjszaka miért nem kell rendszeresen innunk, illetve felkeresnünk a mellékhelyiséget.

Alvás közben testünk nem jut folyadékhoz, ezért ahhoz, hogy minden fontos szerv ilyenkor is ellássa feladatait, a vízveszteséget minimalizálni kell. Kanadai kutatók most megfejtették a jelenség okát. Szerintük alvás közben a víz érzékeléséért felelős idegsejtek a vazopresszin elnevezésű hormon termeléséért felelős idegsejteket fokozott működésre ösztönzik. A vazopresszin irányítja a szervezeten belül a víz raktározását, s éjjel valószínűleg ez gondoskodik arról, hogy a szervezet alig veszítsen vizet.

A korai kopaszodás előnye

A korán kopaszodó férfiak kevésbé kapnak prosztatarákot – állapították meg amerikai kutatók.

A Washingtoni Egyetem tudósai kétezer, 40 és 47 év közötti férfi vizsgálata alapján jutottak arra, hogy a 30 éves korukra kopasz férfiak körében 29–45 százalékkal kisebb a prosztatarák, mint a hajukat teljesen megőrzők csoportjában. Harmincadik életévére a férfiak 25–30 százaléka hullajtja el haját valamennyire, 50 éves korára pedig minden második alaposan megkopaszodik. Az ok: a tesztoszteron férfihormon magasabb szintje – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum. Még tisztázatlan az összefüggés a tarság és a prosztatarák között, mivel korábbi tanulmányok a legfrissebb amerikai véleménynek éppen az ellenkezőjét vélték felfedezni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó