2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A gengszterkirálynő szelleme

A kanadai Fort Saskatchewan bírósága meglehetősen különös hely. A helytörténeti múzeumként látogatható épületben hajdanán 29 embert ítéltek halálra és végeztek ki. Közöttük volt a gengszterkirálynő néven elhíresült Florence Lassandro is. Sokan úgy vélik, hogy az ő szelleme tehető felelőssé az azóta itt tapasztalható természetfeletti jelenségekért.

Az olasz származású nő kilencéves korában költözött Kanadába a szüleivel, akik tinédzserként hozzáadták az ugyancsak olasz Carlo Sanfidelehez, aki később a Charles Lassandro nevet vette fel. Házasságuk boldogtalan volt, ezért Florence mostohaapja, az Alberta Hotel tulajdonosa, a jószívű szicíliai bevándorló, Emilio Picariello és felesége, Maria befogadta a lányt a saját házába. A jóságos férfi álarca alatt azonban egy gengszter lakozott. Picariello egyike volt azoknak, akik a szesztilalom idején alkoholcsempészetből gazdagodtak meg.

Ám 1922. szeptember 21-én a nyomozók csapdát állítottak neki és fiának, Steve-nek, és üldözőbe vették a konvojt. Egy kisebb tűzpárbaj is kialakult, melyben a fiatalabb Picariello megsérült és Florence Lassandróval együtt elfogták. Az apának sikerült leszállítania az árut, a rendőrök a hotelben már nem találtak semmit. Ám mikor megtudta, hogy Steve börtönben van, a rendőrfőnökhöz hajtott, és követelte a fiú szabadon bocsátását. A kialakult heves vitában a hoteltulajdonos előkapta pisztolyát és hátba lőtte a rendőrt, aki felesége és lánya szeme láttára azonnal meghalt. Egy másik verzió szerint Picariello és a rendőr összeverekedett, és a lövést Lassandro adta le, a harmadik változat alapján azonban a két verekedő férfit akarta szétválasztani, amikor eldördült a fegyver. Bárhogy is történt, Picariello és Lassandro azonnal elhajtottak, de még aznap elfogták őket.

A tárgyalásra másnap került sor, és nem egészen négy óráig tartott. Mivel a védelem nem tudott tanúkat felsorakoztatni a nő ártatlanságára, Picariellóval együtt őt is elítélték. A lelkileg összetört hölgy meg sem tudott szólalni. Hallgatását a tett beismerésének tekintették, és kötél általi halálra ítélték. A közvéleményt azonban felháborította a döntés, és kérvények sokaságában kérték a felmentését. Florence még egy nyilatkozatot is kiadott, melyben elismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, mert abban reménykedett, hogy egy nőt nem akasztanak fel. Ám az ítéletet 1923. május 2-án végrehajtották. Így ő volt az első nő, akit Albertában valaha kivégeztek.

Az azóta eltelt több mint 80 év alatt a bíróság épületében és körülötte kísértetek tucatjait látták a szemtanúk. Legutóbb a helyi történeti társaság vezetője, Darlene Briere találkozott velük, mivel munkája során gyakran tartózkodik a ma már múzeumként üzemelő ódon bírósági épületen. Sikerült egy női kísértetalakot is lefényképeznie. Darlene meggyőződése szerint a lefotózott szellem nem lehet más, mint Florence Lassandro, akivel ugyanazon az éjszakán az emeleti szobák egyikében közvetlen közelről is találkozott.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó