2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mikola Azarov: reformkormány alakult

Az új kormány igazából még el sem kezdhette tevékenységét, bírálói máris szép számmal akadnak. Mikola Azarov viszont eltökéltnek tűnik.

"Kabinetünk vagy úgy vonul be a történelembe, mint a reformok kormánya, mely kivezeti Ukrajnát a krízisből, s minőségileg új életet teremt, vagy dicstelenül távozik, mint oly sok elődje" – jelentette ki Mikola Azarov a miniszterek első tanácskozásán. A kormányfő szerint szakértői kormány alakult, mely képes lesz a szükséges döntések meghozatalára, és a vázoltak megvalósítására is.

Az ország gazdasági állapotának elemzése során a kormányfő két fontos megállapítást tett. Ismételten megerősítette: a Timosenko-vezetés alatt a gazdaság, a pénzügyi helyzet kritikus állapotba került. A válság jelenleg is tart. S ez az államvezetésre is érvényes, tehát a reformok e területen is szükségesek.

"A miniszterelnök szolgálati gépkocsija működésképtelen. Milyen tevékenységről, rendről lehet beszélni, ha a kormányfő autója sem menetkész" – példálózott Azarov, aki elődje munkastílusára utalva még megjegyezte, Timosenko saját páncélozott Mercedes-ét használta, viszont azt soha nem említette meg, hogy golyóálló autóban utazik.

A kormányfő többször hangsúlyozta, hogy a tárcákat az adott területet jól ismerő szakemberek vezetik, s ezzel biztosított a hozzáértő irányítás, s kizárt a politikai behatároltság.

A Podrobnosztyi információja szerint Azarov a válságkezelés érdekében mind szorosabb együttműködésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint a Világbankkal. Erről a miniszterelnök az Európa Tanács ukrajnai képviseletének vezetőivel való találkozóján beszélt, ahol azt is kifejtette, hogy a gazdasági és pénzügyi helyzet stabilitása mellett az egészségügy, a jogvédő szervek és az adóhatóság rendszerének korszerűsítését is fő feladatának tekinti. Mindemellett kiemelt fontosságú teendőként említette az országon áthaladó gázvezetékek rekonstrukcióját, az Oroszországgal kötött egyezmények megújítását.

Az új kormány bírálói mindenekelőtt a kabinet túlméretezettségét hangsúlyozzák. A legtöbben a hét miniszterelnök-helyettesi posztot sokallják. Vannak szakértők, akik abba a kijelentésbe kapaszkodnak bele, miszerint a gazdaság megerősítése érdekében növelni kell a nyersanyagok, elsősorban a vasérc exportját. E bírálók szerint a termelés élénkítése elsősorban a helyi feldolgozás és a készáru külföldi értékesítése útján érhető el.

H. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó