2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Útra kész a Kárpátalja Expressz

Igazán újszerű, a múltra építő, de mégis a jövőbe tekintő kezdeményezésnek lehetünk tanúi az elkövetkező két napban. Amint arról egyik korábbi lapszámunkban már beszámoltunk, Kárpátalja Expressz néven az egykori Monarchia magyar vasútvonalán, három országot érintve nosztalgiavonat indul. A nem mindennapi esemény célja, hogy tovább javuljanak a magyar–ukrán jószomszédi kapcsolatok, s hogy elősegítse a térség gazdasági fejlődését, rávilágítson az itteni beruházási lehetőségekre.

Úgy alakult, hogy a rossz emlékű trianoni békeszerződés értelmében a Monarchia magyar körvasútja mentén rajzolták meg az új határokat. A régi vasútvonal csaknem négyszáz kilométer hosszan húzódik Magyarország határain túl, jelentős részben Kárpátalja magyarlakta területein. Vidékünkön ugyanakkor a vasút ma már széles nyomtávolságú, de létezik keskeny, azaz normál pálya is, aminek a kihasználtsága jelenleg igen ritka, de az említett nosztalgiavonat ezen a szakaszon fogja végigkalauzolni várhatóan csaknem háromszáz fős közönségét, éspedig Nohab típusú mozdonnyal és régi, nosztalgikus személykocsikkal.

A "gördülő" eseménnyel kapcsolatosan G. Szűcs László parlamenti szakértő elmondta, az út célja a magyar–ukrán határ menti térség gazdasági, agráripari és turisztikai fejlesztésének elősegítése. Molnár Béla, a magyar Országgyűlés képviselője korábban precedens értékűnek minősítette az utat. A Kárpátalja Expressz március 19-én a magyar fővárosból indul. A járatot Dmitro Tkacs budapesti ukrán nagykövet és Tarlós István, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője indítja útjára. A szerelvény déltájt Csapon lép be a nevébe foglalt vidékre. A járaton utazóknak különleges programban lesz részük, ígérik a szervezők. A nosztalgiavonat másnap, március 20-án Nevetlenfalunál hagyja el a területet, s Szatmárnémetin és Nagykárolyon át tér vissza Magyarországra. Az utasok az azt megelőző éjszakát Beregszászban töltik, ahol városnézés, koszorúzás Petőfi szobránál és színházi előadás is szerepel a programban. A másnapi vonatozásba is iktattak egy szünetet, éspedig Nagyszőlősön. A kulturális, gasztronómiai és sok más színes programmal "díszített" utazásra a www.vasutinfo.hu oldalon lehet jelentkezni. Nagyon sok magyarországi település polgármesteri hivatalának, a magyar vasúttársaság vezetőinek, gazdasági és turisztikai szakembereknek keltette fel az érdeklődését ez a nosztalgiajárat, ők alkotják majd az utasok jelentős részét, de nagyon sok magyarországi médium munkatársa is vidékünkre látogat.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó