2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan kapjunk kitüntetést?

A korábbi években is kiváltottak gyengébb vagy erősebb ejnye-bejnyézést közösségünkben a Budapest által Kárpátalján kiosztott állami kitüntetések célszemélyei. Több felterjesztett illetővel kapcsolatban is megfogalmazódott a kérdés, vajon mivel érdemelte ki egyik, másik magas elismerést. Nos, a mostani kitüntetésosztás ismételten sokaknál kivágta a biztosítékot.

Mint lapunkban is közöltük: mások mellett "kimagasló érdemei" elismeréseként magas magyar állami kitüntetésben részesítették Petei Juditot, a Mikaland vegyesvállalat igazgatóját, a megyei tanács képviselőjét. Nos, elismerjük mi is: Petei Judit szép és okos nő, sikeres üzletasszony. Ilyen személyek azonban még élnek pár tucatnyian kies vidékünkön, így véleményünk szerint a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt elnyeréséhez valamivel többet is le kell(ene) tenni sors tépte közösségünk jelképes asztalára.

Ezzel szemben mi arra emlékszünk, hogy noha lehetősége lett volna mindkét magyar érdekvédelmi szervezet listáján befutó helyen szerepelni – felajánlották neki –, 2006-ban elutasította ezt a lehetőséget. Ehelyett, aligha nemzeti, sokkal inkább üzleti érdekeket szem előtt tartva, a mára Jedinij Centrré átalakult – Volodimir Pipas híres-hírhedt "magyarbarát" képviselőt is soraiban tudó, országos szinten Ivan Vakarcsukot a Timosenko-kormányba delegáló – Nasa Ukrajina listáját választotta. És képviseli annak színeit mind a mai napig szűkebb pátriánk "parlamentjében". Arra sem igen emlékszünk, hogy magyar kérdésben felemelte volna a szavát az eltelt négy évben. Legfeljebb szülőfaluja, Fancsika középiskolájának felújítása mellett lobbizott, ami megsüvegelendő lenne, ha az intézmény nem ukrán tannyelvű volna.

Mindeközben a két magyar szervezet, az UMDSZ és a KMKSZ, annak tagsága a maga módszereivel, stílusában és szerény eszközeivel folyamatosan igyekezett felvenni a harcot az ukrán szélsőségesekkel szemben. Olykor sikerrel, olykor szélmalomharcot vívva próbált ellenállni az erőszakos ukránosításnak, nemet mondani magyar oktatási intézményrendszerünk ellehetetlenítésére. A fentiek tükrében e szervezetek, s e szervezetek aktivistái – nem az osztogatók, sokkal inkább a felterjesztők részéről immár sokadszor – akár üzenetként is felfoghatják az ilyen és ehhez hasonló kitüntetéseket: fordíts hátat a magyar érdekvédelemnek, s ezzel a kárpátaljai magyar közösségnek, és bízhatsz benne, hogy előbb-utóbb elnyered méltó jutalmadat. Kijev után Budapest részéről is.

Ismerve a közelmúltat, körülményeinket és lehetőségeinket, és főleg figyelembe véve, hogy rövidesen helyhatósági választások lesznek Ukrajnában, nagyon rossz üzenet!

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó