2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tesztírás anyanyelven!

Már az idén lehetőséget kapnak a nemzetiségi iskolák végzősei, hogy anyanyelvükön tegyék le az emelt szintű érettségit! A kárpátaljai magyarság számára is rendkívül fontos és régóta várt hírt Volodimir Szeminozsenko humánpolitikai miniszterelnök-helyettes jelentette be újságírók előtt.

A korábbi kormány által elkövetett baklövések következtében hátrányos helyzetbe kerültek a nemzetiségi iskolák végzősei. A mi véleményünk szerint, ha például valaki Munkácson magyar iskolát végzett, akkor azon a nyelven kell számot adnia tudásáról, jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes. Az emelt szintű érettségi maximum 600 pontot fog érni, 200 pont kapható az érettségi bizonyítványért és további 200-at lehet szerezni a felvételi vizsgákon.

A döntéssel kapcsolatban megszólalt Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter is. A tárcavezető megerősítette a hírt, mely szerint marad az emelt szintű érettségi, de minden tanuló azon a nyelven teheti le, amelyiken a középiskolai tanulmányait folytatta. Tehát a magyar, az orosz, a román, a bolgár vagy bármely más nemzetiségű végzős anyanyelvén vizsgázhat.

Dmitro Tabacsnik hozzátette: a felsőoktatási intézmények rektorai követelik, hogy az emelt szintű érettségi bevezetése előtti években érettségizettek továbbtanulási szándékuk esetén kizárólag felvételi vizsga és érettségi bizonyítványuk alapján nyerhessenek felvételit.

Emlékeztetőül: az esélyegyenlőség biztosítása érdekében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) választási megállapodást kötött Viktor Janukoviccsal, aki szerződésben vállalta, hogy a nemzetiségek, így a magyarok számára minden téren biztosítja az esélyegyenlőséget. Az emelt szintű érettségivel kapcsolatos döntéssel az új elnök a gyakorlatban is hozzálátott szerződéses kötelezettségei végrehajtásához.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó