2010. március 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 40-41. (903-904.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempnt
Gyógyszerhamisítás büntetlenül?

A hamisított gyógyszerekből évente többmilliós haszon származik. Ennek ellenére a függetlenség évei alatt egyetlen komoly kérdőrevonás sem történt hamisításért. Határ menti övezetként Kárpátalja fokozottan veszélyeztetett. Vajon miért olyan nehéz az elmúlt években gombamód szaporodó patikákat ellenőrizni?

– Olvasói visszajelzések igazolják, gyakran maguk orvosaink ajánlják, az előírt készítményt inkább a határ túloldalán szerezzük be, mert ott garantált a minőség. Valóban ilyen rossz lenne a helyzet?

– Szerintem ez túlzás. Például a Magyarországról hozzánk érkező készítményeket ugyanazok a gyárak állítják elő, tehát nincs értelme külföldre utazni értük. Az tény, hogy, mivel a bűnüldözés nem elég hatékony, a hamisítás egyre terjed. Kárpátaljára Kijeven keresztül, tehát már ellenőrzötten érkeznek a gyógyszerek. Amennyiben az országban hamisítványra bukkannak, arról értesítenek, s ekkor fokozott ellenőrzésbe fogunk.

– Beszélhetünk-e hatékony felügyeletről, amikor a hatályos törvények szerint úgy tudom, évente legfeljebb egyszer van joguk kontrollálni egy patikát?

– Tény, hogy sürgős törvénymódosításra lenne szükség. Nyilvánvaló, hogy mivel az ellenőrzés előtt tíz nappal értesítenünk kell az adott gyógyszertárt, ennyi idő alatt akár az egész készletet ki lehet cserélni.

– A hivatalnak van-e valamilyen eszköze, hogy rábírja a tulajdonost, többé ne kövessen el törvénytelenséget?

– Nincs. Az egészségügyi minisztérium ide vágó rendelete alapján a bírság összege 51 hrivnyától 1488 hrivnyáig terjedhet. Nyilvánvaló, hogy ennek az összegnek nincs elrettentő ereje.

– Mivel magyarázza azt, hogy ma már számos gyógyszer jóval drágább itt, mint a határon túl?

– Az árakat a nagybani forgalmazók alakítják. Akkor lehetne tetten érni őket, ha lehetőségünk lenne összevetni azt az árat, melyen behozzák a terméket az ország területére azzal, melyen továbbadják azt a kiskereskedőknek. Hivatalosan az államilag szabályozott gyógykészítményeket 25 százalékos haszonkulccsal lehet terhelni. A listán kívül eső piruláknál viszont a határ a csillagos ég. Ezért olyan a helyzet, amilyen.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó