2010. március 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 39. (902.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpáti-bravúr a bronzaspiráns ellen

A mély hullámvölgyben lévő Ungvári Kárpáti női kézilabdacsapatára olyan ellenfél várt az elmúlt hétvégi kettős bajnoki fordulóban, amelynek minden pontra égető szüksége van, hogy fennállása óta másodízben elcsípje a dobogó harmadik fokát.

Csoda hát, hogy a Szlovákiából "hazarendelt" korábbi sikeredző, Borisz Petrovszkij az első összecsapás előtt azt nyilatkozta: a meglehetősen szétzilált Kárpáti még nem érett meg arra, hogy pontot vagy pontokat raboljon a lendületben lévő Nalohova Akademija Irpeny együttesétől.

Ehhez képest lányai korántsem egy megszeppent csapat benyomását keltették. Igazolásképpen a negyedik percben 3–1-es Kárpáti-vezetést mutatott az eredményjelző tábla. A jó kezdés nem bizonyult kérészéletűnek, az "akadémikusok" továbbra sem találták ellenszerét a hazaiak villámgyors akcióinak. A félidő végén három góllal (14–11) vezetett a Kárpáti.

Vajon ismétlődik-e a közelmúlt, a Szpartak Kijev elleni gólnélküli tizenkét perc? – húzódtak összébb és kérdezgették egymást az előző kettős fordulóban elszenvedett hazai fiaskó miatt meglehetősen foghíjas nézőtér padsoraiban helyet foglaló szurkolók. Nem! Adta meg a feleletet a második játékrész tizedik másodpercében Beata Szmereka, aki kegyetlenül bevágta az újabb Kárpáti-gólt az ellenfél hálójába.

S ebben a pillanatban szinte az egész sportcsarnokban hallani lehetett, amint csörögve-csörömpölve lehull a béklyó a hazai együttes lányairól, akik ezután egyre felszabadultabban játszottak, szebbnél szebb kombinációkkal közelítették meg az Akademija kapuját, s ha már arra jártak, udvarias házigazdához illően többnyire be is köszöntek. Negyedórával a mérkőzés vége előtt öt góllal (17–12) ellépett a Kárpáti.

A találkozó hajrája mégis rendkívül izgalmasan alakult, mert feltámadt a bronzaspiráns és négy perccel a befejezés előtt egy gólra (23–22) csökkentette a hátrányát. Ráadásul emberelőnybe került, ami kézilabdában legalább egy góllal felér. Ám ekkor Julija Kolomojec, rutinos róka módjára csípőből eresztett meg egy lövést, amely – a labdarúgásból kölcsönvett kifejezéssel élve – "fű alatt" suhant be az ellenfél kapujába, eldöntve ezzel a találkozót. Végeredményben a Kárpáti 24–23 arányban nyert.

Borisz Petrovszkij elmondta, a váratlan sikert követően nem volt hurráhangulat, sem pezsgőbontás a lányok öltözőjében, viszont az már biztos, hogy a kiesés réme ebben az idényben nem fenyegeti a Kárpátit.

A "visszavágón" lányaink ismét becsülettel helytálltak, de nem tudták megismételni előző napi teljesítményüket. A kezdeti ötperces gólszünet után a huszadik percben még a Kárpáti vezetett 9–8-ra, majd következett egy újabb tízperces "nullszéria". A szünetig ötgólos előnyre tett szert az ellenfél, amit – bár lányainknak még volt egy néhány perces fellángolásuk – nagyjából a mérkőzés végéig megőrzött és végül 31–28 arányban győzött.

– Tegnap megtettük az első lépést a fölfelé vezető úton, amit remélem, folytatni tudunk – nyilatkozta szűkszavúan a találkozó után Petrovszkij mester.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó