2010. március 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 39. (902.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Életben maradtak az esélyeink

Vesztes állásból fordítva, szerencsés körülmények között vívta ki a győzelmet a Zorja Luhanszk elleni kiesési rangadón az FK Zakarpattya. Ezzel sikerült életben tartania bennmaradási esélyeit, egy vereség végleg megpecsételhette volna az ungváriak sorsát.

Igor Gamula vezetőedző döntése is jól jelzi, kizárólag a győzelem volt elfogadható a mieink számára, ezért már az első perctől két csatárt szerepeltetett, megjegyzendő, először a bajnokság során. A vasárnap délben kezdődött találkozóra a következő összeállításban állt fel csapatunk: Babenko – Komarnickij, Maligin (Hausi, 89. p), Bolohan, Leandro – Trisovic (Ivanov, 70. p), Mikuljak, Rajcevic, Ruben Gomes (Braila, 91. p) – Davidov, Alekszejev. A táblázaton közvetlenül a mieink előtt álló luhanszkiak alaposan megerősödtek a télen, négy Sahtar-játékossal – Suszt, Jezerszkij, Poljanszkij, Vicenec – bővült a keretük, s az új trénerük, Anatolij Csancev Zaporizzsjából magával hozta korábbi gólfelelősét, Sziljukot is, azaz garantálható volt, pokolian nehéz kilencven perc vár a házigazdákra.

A múlt heti mostoha időjárási körülményekhez képest jól előkészített pályán ennek megfelelően kemény küzdelem folyt, amit sok hiba tarkított, s csak kevés helyzetet jegyezhettünk fel. A találkozó olyan tipikus egygólos meccsnek tűnt, ezért aztán az egész stadionban nagy volt a rémület, amikor a 77. percben Maligin Belij elleni szabálytalankodásáért a kijevi Jevhen Venger játékvezető a hazaiak tizenegyes-pontjára mutatott. A büntetőt Sevcsuk könyörtelenül bevágta, ám mielőtt a viharfelhők gyülekezni kezdtek volna, Davidov remek passzából Mikuljak szinte rögtön a középkezdés után egyenlíteni tudott. Sőt, öt perccel a lefújás előtt már az ungvári szurkolók örülhettek annak, hogy a bíró megint a tizenhatoson belüli kis fehér pontra mutatott, de ezúttal a vendégek kapujánál. A sokak szerint erősen megkérdőjelezhető ítéletet (ugyanez a Zorjának megadott tizenegyesről is elmondható – a szerző) maga a sértett, Ruben Gomes higgadtan értékesítette, kialakítva a számunkra oly fontos, a túlélésre reményt adó 2–1-es végeredményt.

Meccsértékelőjében Gamula elismerte, Fortuna is besegített a szerencsés győzelembe, ám hozzátette, sok korábbi meccset igen peches körülmények között veszítettek el, úgyhogy ennyi már járt nekik. Részben az is bénítólag hatott játékosaira, hangsúlyozta, hogy mindenki tudta, egy eseteleges vereség kilátástalan helyzetbe sodorná a klubot, ahogy ő fogalmazott, gyakorlatilag már készülhettek volna a másodosztályú folytatásra. Így viszont még bármi lehet, s a mostani siker ösztönzőleg hathat a csapat előtt álló feladatokra. A hétvégén a fővárosi Arszenalhoz utaznak Davidovék, rá egy hétre pedig a szintén kijevi Obolony jön Ungvárra. Jó előjel lehet, hogy ősszel mindkét alakulatot sikerült legyőzni. Az említett két bajnoki között pedig az aranylabdás Sevcsenko és társai látogatnak megyeszékhelyünkre, ugyanis március 24-én, szerdán pótolják a 13. fordulóból ősszel elmaradt Zakarpattya–Dinamo bajnokit.

Visszatérve a Premier Liga legutóbbi történéseire. A poltavaiak kivételével az összes csapat gólt tudott szerezni, Seva pedig századszor köszönt be a hazai bajnokságban. A két listavezető csak nehezen nyert, ám a Sahtar sikere annyiból értékesebb, hogy leszakította magáról a Metalisztot, ami után a harkiviak lassan már jobban teszik, ha az ezüstérem megcélzása helyett inkább a bronz megtartására kezdenek el koncentrálni. A Zakarpattyához hasonlóan a Csorno-morec is kiesési derbit nyert. A legyőzött Krivbasznak ezek után csodára lenne szüksége a bennmaradáshoz. Eredmények: Csornomorec–Krivbasz 3–1 (Vascsuk, Balasov, Sausedo – Varankov), Dinamo–Vorszkla 1–0 (Sevcsenko), Metalurg Zaporizsja–Metalurg Doneck 3–2 (Teiku, Piszockij, Nevmivaka – Mguni, Dimitrov), Kárpáti–Arszena 3–3 (Batista, Fedeckij, Tkacsuk – Sahov, Soava, Sackih), FK Zakarpattya–Zorja 2–1 (Mikuljak, Ruben Gomes – Sevcsuk), Tavrija–Iljicsivec 3–3 (Fescsuk, Galjuza, Idahor – Kaszjan, Jarosenko, Gabedava), Dnyipro–Obolony 2–0 (Szamodin, Kalinicsenko), Sahtar–Metaliszt 2–1 (Lewandowski, Douglas Costa – Antonov).

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó