2010. március 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 39. (902.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Európa várja a korrupcióellenes törvényt
Viktor Janukovics gyors és határozott lépéseket ígér

A korrupcióellenes harcot felvállaló országokat tömörítő GRECO arra szólította fel Ukrajnát, hogy november 30-ig fogadja el azt a törvényt, mely alapja lehet az egyre inkább elhatalmasodó hivatali visszaélések megakadályozásának.

A Podrobnosztyi értesülése szerint a követelésként is felfogható kérés az Európa Tanács (ET) tisztségviselőinek kijevi látogatása során hangzott el. A diplomaták azt is megjegyezték, hogy az a törvény, melynek szentesítését az ukrán parlament már többször elhalasztotta, az ET számára – amennyiben végre hatályba lépne – elfogadható lenne. Mint ismeretes, a korrupcióellenes jogszabály életbe léptetését a ráda előbb 2010. április elsejére, majd 2011. január elsejére halasztotta.

A kép teljességéhez tartozik, hogy a visszaélések elleni harc hatékonysága tekintetében Kijev megítélése ugyancsak rossz. A Transparency International 187 országot tartalmazó listáján Ukrajna a 146. helyet foglalja el. A szöveges értékelés is igen negatív: "a korrupció szélesen elterjedt a hatalmi szervekben és a társadalomban is".

Emlékeztetőül: az elnökválasztási harc során nem volt olyan jelölt, aki ne vette volna fel programjába a korrupció visszaszorítását. Elemzők megállapítják: a szavak, vállalások szintjén nincs is különösebb baj, ám a valóság az, hogy korábban e téren az ország egyetlen kormányának sem sikerült számottevő eredményt felmutatni. A nyugati szakemberek rámutatnak arra is, hogy a csúszópénz adása és elfogadása, a megvesztegetés minden szinten mindennapi gyakorlattá vált. Ez a jelenség a pénzügyi és gazdasági válság közepette csak felerősödött, tovább terjedt.

A problémával kapcsolatban kifejtette véleményét Viktor Janukovics is. Az államfő gyors és határozott lépéseket ígért, s nem tartotta kizártnak, hogy a jogszabály-csomag 2011. január elseje előtt törvényerőre emelkedik. Minderről az elnök tegnap, a belügyminisztérium munkatársainak tanácskozásán beszélt, ahol megerősítette: a jogvédő szervek számára a korrupcióellenes harc kiemelten fontos feladat.

Janukovics utasította Volodimir Szivkovicsot, aki miniszterelnök-helyettesként e terület felelőse, hogy dolgozzon ki cselekvéstervezetet, s tegyen javaslatot annak pénzügyi hátterére.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó