2010. március 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 39. (902.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Korrupció a rendőrség berkeiben
Mindenki beszél róla, de papíron alig létezik

Ukrajnát a nemzetközi felmérések a legkorrumpáltabb országok közé sorolják. Változatlanul az a megítélés, hogy országunkban mindent átsző a korrupció. Azt mi magunk is nagyon jól tudjuk és sokszor tapasztaljuk, hogy bizonyos dolgokért akkor is fizetnünk kell, ha egyébként nem lenne rá okunk. Pénzbe kerül a gyereknek az egyetemi szigorlat, vizsga, az orvosnak is illik csúsztatni valamit, de néha akkor is a zsebbe kell nyúlni, ha jobb munkahelyhez szeretnénk jutni.

A közvélemény a legpénzéhesebb állami szolgálatok sorában az elsők között említi a rendőrséget. Nos, a rendőr is ember, az is eltévelyedhet, elcsábulhat olykor, mondja Vaszil Korszak, a megyei rendőr-főkapitányság belbiztonsági felügyelőségének vezetője. A testületen belül azonban komoly gondot fordítanak a korrupció elleni harcra. Ez legalább annyira fontos, mint a bűnözés visszaszorítása. A rajtakapott kollégáktól rövid úton búcsút vesznek, állítja.

A belbiztonsági felügyelőség szemmel tartja a rend őreit és minden gyanús esetben lefolytatja az adott személy elleni vizsgálatot. Természetesen nemcsak a korrupciós ügyekről van szó. A múlt évben 231 belső nyomozást indítottak a szolgálati szabályzat megszegése miatt, közülük 139-et lakossági bejelentés nyomán. Az esetek 20 százalékában beigazolódtak a vádak.

A feltárt kihágások sorában előkelő helyen áll a közlekedési balesetek okozása, az ittas járművezetés. Utóbbira három alkalommal volt bizonyítottan példa. Egy zászlós szolgálaton kívül volt ugyan, de előzőleg igazolatlanul mulasztott egy napot, iszogatott a kocsmában. Majd ittasan ült a volán mögé és percekkel később karambolozott. Az illetőt azonnal elbocsátották. Nem ritka a szolgálati gépkocsik saját célra történő felhasználása, és nem utolsósorban a korrupciógyanús megnyilvánulás. Végeredményben 97 személyt vontak felelősségre.

A vesztegetési ügyek sorában gyakran előfordul, hogy a különféle törvénytelenségekről készülő jegyzőkönyvet befolyásolja a gyanúsított némi készpénzzel. Ennek következtében a vétkes megússza a büntetőjogi eljárást. Sőt, nemhogy a bíróságig nem jut el az ügy, a jegyzőkönyv sem készül el, ha sikerül megegyezni a hivatalos közeggel.

Az idén eddig csak egy ilyen esetre derült fény, mondja a rendőr-alezredes. Ez az ügy már a bíróság előtt van. Két másik, a múlt évben indult korrupciós perben a közelmúltban született ítélet.

Az ukrán büntetőjog sajátossága, magyarázza Vaszil Korszak, hogy lényeges különbséget tesz a korrupció és a kenőpénz elfogadása között. Míg előbbit mindössze szabálysértésnek minősíti és csak enyhe pénzbírsággal sújthatja, a kenőpénzt elfogadó ellen bűnvádi eljárás indulhat és szabadságvesztés róható ki. A múlt évben kettő, az idén már három ilyen incidensre derült fény Kárpátalján. A megvesztegetettek között volt a szervezett bűnözés elleni osztály és az útlevélosztály egy-egy tisztje.

Az idén kenőpénz átvételekor horogra akadt három rendőrtisztet az SZBU fülelte le. Kettőt közülük azonnal felfüggesztettek és elrendelték őrizetbe vételüket, de ügyészi közbelépésre, óvadék ellenében szabadlábra kerültek. Az alezredes szerint erősen kétséges a bírósági per kimenetele. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb ilyen ügyet menet közben átminősítik olyanná, mely enyhébb büntetéssel jár.

Amolyan szélmalomharc, amit a korrupció ellen vívnak a rendőrségen belül, mondja az osztályvezető. Elképzelhető, hogy a feltárt eseteknél sokkal több fordul elő, de amit nem jelentenek be, az bizony jogi szempontból nem létezik és nem is lehet kivizsgálni. A vesztegetést ráadásul bizonyítani is kell, ami a dolog legnehezebb része.

Különféle törvénytelenségek miatt a múlt esztendőben 11 munkatársától vált meg a rendőrség. 16 esetben indult bűnvádi eljárás, de négyet bűncselekmény hiányában lezártak, két alkalommal felmentő ítélet született, a többiben pedig még tart a pereskedés.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó