2010. március 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 39. (902.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Mennyire fontos a múlt?

Múlt nélkül nincs jövő – tartja a mondás. A kárpátaljai magyarság egy jelentős része, különösen a fiatalság, nincs tisztában a nemzet történelmével. Miért alakulhatott ez így, és hogyan lehetne ezen változtatni?

– A tanulók gyakran nincsenek tisztában olyan fogalmakkal, mint mohácsi vész, az 1848–’49-es forradalom és szabadságharc, Trianon. Mi ennek az oka?

– A gyerekek nagyon keveset olvasnak. Intézményünkben a 7–9. osztályban oktatjuk a magyar történelmet, de csak fakultatív formában. Gazdag múlttal rendelkezünk, amelynek a megismeréséhez ez a három év kevés. Másrészt az írott és elektronikus média is felelős ezért, mivel manapság már nemigen vannak ilyen műsorok. Régebben látni lehetett például Mátyás királyról szóló meséket is, azaz már gyermekkorban megszerettették a történelmünket.

– Ha a magyarok a saját múltjukkal nincsenek tisztában, mennyire ismerhetik másokéit?

– Gyéren. Amióta tanítok, a 11. osztálynak például nincs magyar nyelvű világtörténelem tankönyve. Az ukrán történelem kivétel, hiszen az emelt szintű érettségi egyik kötelező vizsgatárgyáról van szó. Ha valaki humán szakon akar továbbtanulni, az elvben rákényszerül arra, hogy megismerje.

– Az ukránok mennyire tájékozottak a mi történelmünket illetően?

– Bizonyos részeiről tudnak valamit, de sok tekintetben elferdítve. A magyarság eléggé negatív színben van feltüntetve, például agresszorként, akik eltaposták a szicsgárdistákat. Ezen a téren van tennivaló.

– A múlt nem ismerete, vagy elferdítése vezethet-e konfliktusokhoz?

– Igen. Ha egy nemzetről folyamatosan azt sulykolják, hogy agresszor, aki elvette az ukránok elől a területet, s erőszakoskodott velük szemben, akarva-akaratlanul ellenségkép alakul ki az emberben. Hiszen honnan tudhatja az a diák vagy felnőtt, hogy nem így volt? Itt csírázik a nacionalizmus gyökere. Márpedig erre nincs szükség, s ezért kellene ukránul is publikálni a magyar történelmet.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó