2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sportágmustra
Vad sí

A síelés történetének hajnalán nem volt a ma már megszokott gépi vontatás, hegyoldali tereprendezés, hóágyú, felvonó és hasonló segédeszköz, ezért aki a meredek hegyoldalról sítalppal akart sértetlenül lejutni a völgybe, annak bizony igencsak fel kellett kötnie azt a bizonyos "magyar lengőt".

Ehhez ugyanolyan hegymászó ismeretekre volt szüksége, mint a mai extrém sportokat űzőknek, azaz a vad sízőknek, akiknél a hótalp, a hegymászó felszerelés és a lavina esetére használatos mentőeszközök ugyanolyan fontos részei a menetfelszerelésnek, mint a sílécek. Ennek értelmében a vadsízők jelszava nem is lehet más, mint: minél elérhetetlenebb és meredekebb egy lejtő, annál jobb, nagyobb a kihívás.

Mára már egy egész iparág szakosodott arra, hogy a vad sízni vágyókat eljuttassa a megközelíthetetlen hegyoldalakra. A csábító, kilométernyi szűz hó és a meredek hegyoldal élménye a kedvükre száguldozó vadsízők számára minden pénzt megér.

Évtizedeken át számos sportolót csábított a hegyekbe a meredek lejtők leküzdésének vágya, de amikor néhány évtizede Skandináviában egy, a nevét ködös homályba burkoló síző soha nem látott bátorsággal nekivágott a mélységnek, megszületett egy új sportág: a vad sí.

Ám az ezt követő évek során a sportággal veleszületett izgalom valamelyest háttérbe szorult, mert a síelés élvezete sokaknak nem volt több egyszerű látszatcsúszkálásnál. Az extrémitás hódolóinak új generációja azonban elhivatottan a lesiklás újfajta módozatának kialakításán fáradozott, hogy a finom vonalvezetésű sípályák helyett valami veszélyeset kínáljanak a téli sportágak szerelmeseinek. Ennek következtében egyre merészebb terepeket kerestek, és arra ösztönözték a résztvevőket, hogy azokon bizonyítsák képességeiket, rátermettségüket.

Az extrém vagy vadsízők gyakran alkalmazzák hegymászó ismereteiket, hiszen ezáltal könnyebben feljuthatnak a hegycsúcsra. Nem ritkán hatvan foknál is meredekebb "lankákon" próbálják ki magukat.

A felszerelés – a léc, a cipő és a kötés – színvonala az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami nagymértékben csökkentette a balesetek számát. A gyártástechnológiának köszönhetően lényegesen javult a lécek irányíthatósága, egyre nehezebb terepviszonyok között is biztonságosabban csúszhatnak a mélybe ennek az extrém sportágnak a kedvelői. Látva e sport népszerűségét, a sílifttel felszerelt helyek egyre nagyobb közönséget vonzanak ezekre a sokak számára leküzdhetetlen terepekre.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó