2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A hágón túl bűnöznek a romák

Lembergben a vasúti rendőrségen tartottak megbeszélést a rendvédelmi szervek vezetői a közbiztonság helyzetéről. Azért választották ezt a helyszínt, mert a nagyváros legfertőzöttebb helyei a pályaudvarok, ahol a leggyakoribb a zsebtolvajlás, az útonállás, de itt fordul meg a legtöbb csavargó, szélhámos és a koldusmaffiának is kedvelt találkahelye.

Mint azt Mariana Movdrik, a lembergi rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó osztályának vezetője kifejtette, a kárpátaljai romák valósággal megszállták a város frekventált helyeit, mint például a vasúti és az autóbusz-pályaudvart, a piacokat és a belvárost. A leggyakrabban az ő köreikben fordul elő, hogy a felnőttek gyerekeket kényszerítenek koldulásra, mások javainak eltulajdonítására. Egy év alatt huszonegy ilyen ügyben folytattak eljárást.

Azt már Natalija Sevcsenko ügyész fűzte hozzá, hogy a fiatalkorú romák elsősorban a zsebtolvajlásban jeleskednek. A zömmel tizenhat év körüli elkövetők csapatostul és nagyon szervezetten, ügyesen működnek. Kiszemelik a tömött pénztárcájú vagy drága maroktelefonokkal rendelkező embereket. Egyikük megtaszítja az illetőt a tömegben, társa elemeli a pénztárcát vagy a készüléket és azonnal tovább is adja a csapat harmadik tagjának. Mire a meglopott észbekap, tulajdona már a sokadik tettestárs zsebében lapul. Az ügyész szerint évről évre jelentősen nő az ilyen esetek száma Galícia fővárosában.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a problémát mihamarabb orvosolni kellene. A mikéntre azonban nem sikerült megfelelő megoldást találni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó