2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
A munkácsi vár nem eladó!

Képviselők kérésére az Ukrán Legfelső Tanács módosította a Műemlékekről és kulturális örökségekről szóló törvényt. Ennek értelmében a nemzeti örökségek listáján szereplő munkácsi vár a jövőben nem privatizálható. A magyarság szívéhez legközelebb álló műemlék egyébként bekerült Ukrajna hét csodája közé.

Egyre több a gépkocsi

A 2010. január 1-jei adatok szerint Kárpátalján 233 935 gépkocsit tartanak nyilván, ami 14,2 százalékos növekedés a múlt évihez képest. Minden hatodik járműtulajdonos ungvári, a Técsői járásban minden nyolcadik embernek van saját autója, Munkácson minden kilencediknek, míg Huszton minden tizediknek. A járművek több mint fele tíz évnél öregebb. A felmérés szerint a legnépszerűbb külföldi márka a Volkswagen, a Ford, az Opel, a Dewoo, az Audi és a Mercedes.

Új módszerekkel az emésztőszervekért

Az emésztőszervi betegségek aktuális kérdéseiről tanácskoztak tegnap Ungváron. A tudományos-gyakorlati konferencián, melyet többek között a megyei egészségügyi főosztály, az Ukrán Egészségügyi Minisztérium, a belgyógyászok kárpátaljai megyei társasága szervezett, az ország elismert gasztroenterológusai ismertették az emésztőszervek legkorszerűbb diagnosztikai módszereit, gyógymódjait a megyei és járási szakemberekkel.

A tetőszerkezet is égett

Tűz ütött ki Ungvár egyik fafeldolgozó üzemében. A tűzoltókat a tulajdonos értesítette. Két csapat érkezett a helyszínre, ám gyors beavatkozásuk ellenére a lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. Az építményben mintegy kétezer hrivnya kár keletkezett. A tüzet a szakértők szerint a szellőztető- rendszer villamos berendezésének meghibásodása okozta. Emberéletben nem esett kár.

Pisztoly a kesztyűtartóban

Lőfegyvert próbált becsempészni az országba egy magyar állampolgár az asztélyi határátkelőn. A negyvenkét éves férfi VW Passat gépkocsival a zöld folyosón hajtott át ukrán vámterületre, ezzel jelezve, nincs elvámolnivalója. A vámtisztek azonban átirányították a piros sávba, ahol a gyanús járművek tüzetes vizsgálatát végzik. A kesztyűtartóban egy nyolc milliméteres pisztolyt és négy darab lőszert találtak. Az utazó, állítása szerint, megfeledkezett róla, azért nem tüntette fel a vámnyilatkozatban. Pedig a hatályos törvény értelmében határátkeléskor bármilyen fegyverről kötelező vámnyilatkozatot tenni, tájékoztatta lapunkat Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó