2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Huszonegy miniszter a nőmentes kormányban

Mikola Azarov a tizenötödik miniszterelnök az 1991 óta független Ukrajnában. Kabinetjében 21 tárca talált gazdára, s 7 kormányfő-helyettesi tisztség, de ez még eggyel bővülhet. Kizárólag férfiak alkotják az új kormányt. Érdekes módon a kormányfő kinevezését, majd pedig kabinetjének személyi összetételét többen szavazták meg, mint ahány képviselőből megalakult a parlamenti többség.

Rá két napra, hogy az elnök mögött álló Régiók Pártja kezdeményezésére kedden módosították a koalíciós játékszabályokat, az érintettek sietve éltek is annak előnyeivel. Az eredeti szabályozás értelmében a Régiók Pártja (172 fő), a kommunista párt (27) és a Litvin Blokk (20) frakciója a minimálisan szükséges 226-tal szemben csak 219 képviselőt számláltak volna a 450 fős rádában, ám miután 16 honatya egyéni módon csatlakozott a koalícióhoz, megszületett a többség. Miután ennek létrejöttét csütörtök reggel hivatalosan kihirdette Volodimir Litvin házelnök, felgyorsultak az események. A stabilitás és reformok néven bejegyzett koalíció előterjesztése alapján Viktor Ja-nukovics elnök Mikola Azarovot jelölte miniszterelnöknek, akinek kinevezését a 235 fős új többséggel szemben még többen, 242-en szavazták meg. A kormány összetételét már ő hirdette ki, s azt is többen, 240-en hagyták jóvá.

Az Azarov-kabinetnek meglepően sok, hét helyettese van. A legismertebb közülük az elnökválasztáson a voksok 13 százalékát megszerezve a harmadik helyen záró Szerhij Tihipko, aki a gazdasági kérdésekért felel majd. Borisz Kolesz-nyikov személyében külön miniszterelnök-helyettes koordinálja a 2012-es labdarúgó Eb-re való felkészülést. A Janukovics régi bizalmasának számító Azarov kormányában húsz miniszteri tárca talált gazdára, plusz a kancelláriaminiszteré. A katasztrófa-elhárítási tárca élére az ungvári származású Sufrics Nesztor került, aki ezt a posztot már korábban is betöltötte, Janukovics miniszterelnöksége idején. A kormánytagoknál maradva, érdemes kiemelni Vaszil Cusko személyét. Ő volt az, aki belügyminiszterként 2007 májusában állítólag utasítást adott a Berkut kommandós egységnek a főügyészség "bevételére". Az ügyben ellene indított eljárást csak a napokban zárták le. Korábban Odessza megye közigazgatási vezetőjeként is dolgozott, ám az elmúlt két évben csak keveset lehetett hallani róla, ezért is lepődtek meg sokan neve hallatán. Cusko most gazdasági miniszterként bizonyíthat.

A fűtőanyagipari és energetikai minisztérium élére ismételten Jurij Bojko került, immár harmadszor. Korábban sikerült rendeznie a Naftogaz zűrös anyagi helyzetét, most ismételten hasonló feladat vár rá. Politikai ellenlábasai rendre azt vetik a szemére, hogy anno ő vonta be a gázszállítások piacára a RosUkrEnergo közvetítőcéget, amit aztán Timosenko idején kiiktattak a tranzit rendszerből.

A számunkra meghatározó fontosságú oktatási területért Dmitro Tabacsnik lesz a felelős. Janukovics korábbi két kormányában humánpolitikai miniszterelnök-helyettes volt. Már kinevezése előtt nem egyszer éles kritikákkal illette az emelt szintű érettségi rendszert, s síkraszállt a nemzeti kisebbségek szabadabb nyelvhasználata érdekében. A kampány során kijelentette: hatalomra kerülésük esetén újragondolják a most érvényben lévő felvételi szabályozását.

Két minisztérium vezetőjére az alkotmány értelmében az államfő tehetett javaslatot. Döntése nyomán a külügyminiszteri posztra Ukrajna moszkvai nagykövetét, Kosztyantin Hriscsenkót nevezték ki, aki korábban Washingtonban volt nagykövet, s irányította már a kijevi diplomáciát. Ugyanakkor Janukovics környezetében többen szívesebben vették volna, ha a jelenlegi tárcavezető, Petro Porosenko maradhat. S bár ez nem történt meg, de úgy tudni, a volt narancsos politikus miniszterelnök-helyettesi szinten kurírozhatja az ország eurointegrációs politikáját. Az államfő javaslata alapján Mihajlo Je-zsel lett a védelmi miniszter, noha előzőleg Olekszandr Kuzmukot tartották a legesélyesebbnek erre a posztra.

D. Gy.

A Miniszteri Kabinet összetétele:

Mikola Azarov – miniszterelnök

Andrij Kljujev – első miniszterelnök-helyettes

Szerhij Tihipko – gazdasági kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes

Borisz Kolesznyikov – a 2012-es labdarúgó Eb-t koordináló miniszterelnök-helyettes

Volodimir Szeminozsenko – humánpolitikai miniszterelnök-helyettes

Volodimir Szivkovics – belügyi kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes

Viktor Szlauta – agrárpolitikai miniszterelnök-helyettes

Viktor Tyihonov – regionális politikáért felelős miniszterelnök-helyettes

Viktor Bojko – környezetvédelmi miniszter

Jurij Bojko – fűtőanyagipari és energetikai miniszter

Kosztyantin Jefimenko – közlekedési és hírközlési miniszter

Dmitro Kolesznyikov – iparpolitikai miniszter

Mihajlo Kulinyaka – kulturális és turisztikai miniszter

Olekszandr Lavrinovics – igazságügyi miniszter

Zinovij Mitnik – egészségügyi miniszter

Anatolij Mogiljev – belügyminiszter

Vaszil Nadraga – munkaügyi és szociális miniszter

Olekszandr Popov – lakásgazdálkodási miniszter

Mihajlo Priszazsnyuk – agrárpolitikai miniszter

Ravil Szafiullin – ifjúsági és sportminiszter

Dmitro Tabacsnik – oktatási és tudományos miniszter

Vaszil Cusko – gazdasági miniszter

Fedor Jarosenko – pénzügyminiszter

Volodimir Jacuba – építésügyi és régiófejlesztési miniszter

Jurij Jascsenko – szénipari miniszter

Sufrics Nesztor – kataszrófa-elhárítási miniszter

Kosztyantin Hriscsenko – külügyminiszter

Mihajlo Jezsel – védelmi miniszter

Anatolij Tolsztouhov – kancelláriaminiszter

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó