2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szombati színes
Gyökérben az erő

Az orchidea a legelegánsabb és egyben a legdrágább virágok egyike. Vadon növő fajtáit a gyógyászatban is alkalmazzák. A foltos levelű kosbor (Orchis maculata L.) is az orchideák családjába tartozik. Több mint 23 faja ismert, Kárpátalján is több honos. A szárított gyökeréből készült őrlemény 40 grammja fedezi az ember napi ásványianyag-szükségletét.

– Az orosz cárok olyan értékesnek tartották, mint az aranyat, mivel különleges gyógyító ereje volt. Májusban nyílnak pettyes szirmú, bíbor színű virágai, melyek leginkább a trópusi orchideákhoz hasonlítanak – magyarázza a szolyvai járási Nelepino községben élő Marija Repina. – Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, akárcsak a tulipáné. Apró virágai tömött hengeres fűzért alkotnak. Legértékesebb része, a lapos gyökérgumó. Amint elolvad a hó, kiszedem, mert kora tavasszal a leghatékonyabb. Sok keményítőt, fehérjét, cukrot és más értékes ásványi anyagot tartalmaz.

Az asszony két lábon járó gyógynövénylexikon. Nemcsak azt tudja, melyiket mikor kell gyűjteni, hanem azt is, milyen betegség kezelésére ajánlott, és milyen adagolásban kell szedni.

– Kisgyermekként mindig segítettem a szüleimnek, akik kora tavasztól késő őszig gyűjtötték a füveket, és leadták a patikában. Több mint 25 éve készítek belőlük orvosságot. Öt gyerekem és két unokám van, így a tudományomat van kinek átadni – mondja nevetve. – Mindig rohanok. Már itt az ebéd ideje, én pedig még nem is reggeliztem. Készítem a gyógyfőzetet, mert mindjárt jönnek érte. A teámból vásárolt Udovenko doktor, de megkóstolta Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök is.

Az aprócska szobában egy terebélyes tűzhely körül száradnak a gyógyfüvek. A szeder élénk zöld levelei mellől akárcsak a gyöngyszemek, felfűzött sárga gumók kandikálnak ki. Az asszony szemügyre veszi, eléggé szárazak-e már, majd a tűzhely sarkára akasztja.

– Ez a kosbor gumója – mutat a sárga tövekre. – Nem egyszerű rálelni. Amint megjelenik a növény aprócska hajtása, már tudom, merre keressem. Megmosom és letisztítom, majd mielőtt megszárítanám, két percig főzöm. A sütőben szárítom, a kávédarálón pedig megőrlöm. Mivel a gumók kemények, így egyszerre csak kettőt teszek a darálóba. Tejjel készítem. Fél pohár forró tejhez 1 teáskanálnyit adok, így pépes állagú italt kapok, amihez még öntök egy kis tejet. Mivel a gumó íze nem éppen a legfinomabb, gyógyfüvekből készült mézzel feljavítom. A népnyelv keményítő gyökérnek nevezte. A háború idején nagyon sok falusit mentett ez meg az éhhaláltól. A tövekben lévő növényi nyálka nemcsak tápláló, hanem gyógyítja a fekélyt, a gyomorhurutot, a vastagbélgyulladást, de még daganatos betegség esetén is hatékony.

Marija 10 évvel ezelőtt ezzel a szerrel már kigyógyított egy kijevi férfit, akinek heredaganata volt, az orvosok műteni akarták.

– Egy év múlva, a férfi újra megkeresett és hálálkodott. Azt mondta: "Az adenómámat a maga kosbora tüntette el." A barátai is kipróbálták a készítményemet. A férfiaknak ajánlanám, hogy legalább évente egyszer megelőzési céllal használják ezt a szert. Azonkívül, hogy tisztítja az epét és a vesét, még a férfierőt is fokozza. Ám attól mindenkit óva intek, hogy a kelleténél többet fogyasszon belőle!

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó