2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy éve történt...

Egy éve forró, de talán inkább léleknyomorító és gyomorforgató volt a március. A kárpátaljai magyar közvélemény döbbenettel konstatálta: egymás után gyalázzák meg nemzeti emlékhelyeit.

Először a vereckei honfoglalási emlékművet érte nemtelen támadás. Az esetet Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke fedezte fel, aki a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival kereste fel a helyszínt. Brutális mértékű rongálást tapasztaltak. Az emlékmű sarkait annyira szétverték, hogy kilátszott az alkotást összetartó vasszerkezet, és szétzúzták a fekete márványlapokból készült oltárkövet. Az emlékjelre pedig az ukrán címert pingálták. Emellett Magyarországot és a magyarokat becsmérlő feliratokat mázoltak rá. – Vörös, illetve az ukrán nemzeti zászló színeit alkotó kék-sárga festékkel többek között azt írták: Dicsőség Ukrajnának! Ukrán nemzeti színű horogkeresztekkel csúfították el az egészet – mesélte a látottakat Kincs Gábor.

erecke után jött Munkács, pontosabban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc podheringi csatája emlékművének meggyalázása. Ezt is látogatók fedezték fel, majd jelezték Lengyel Zoltánnak. A Latorca-parti város polgármestere szomorúan konstatálta a történteket, ami szinte minden évben megismétlődik. Tavaly a ruszin nyelvű feliratot tartalmazó márványlapot dobálták meg kővel, aminek következtében elrepedt és letört a sarka. A helyreállítást a város vezetése elvégeztette.

2009. március 15-ének reggelére Ungváron, a Petőfi téren ismeretlen tettesek fehér festékkel leöntötték Petőfi Sándor szobrát. Az esetet Mezei János, a megyeszékhely önkormányzatának egyik hivatalnoka fedezte fel. A kommunális szolgálat munkatársai két óra alatt megtisztították a szobrot.

A magyar nemzeti emlékművek elleni "vandál cselekedeteket" nyilatkozatban ítélték el a megye vezetői, azaz Oleg Havasi és Mihajlo Kicskovszkij. De ahogy a korábbi évek vandalizmusainak elkövetői, úgy a 2009 évi ismeretlen tettesek sem kerültek rendőrkézre. Azok sem, akik az interneten dicsekedtek tetteikkel...

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó