2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalja ismét sereghajtó

Bár még bő két hét maradt a határidő végéig, az Ukrajnai Országos Tudásfelmérő Központ honlapján közzétett adatok szerint március 12-ig országosan 335 747 tanuló (a végzősök hetven százaléka) jelentkezett az idei emelt szintű érettségire.

A legtöbben Doneck megyében akarnak vizsgázni, ahol az érettségizők 82 százaléka vág neki a tesztírásnak, míg a legkevesebben – 8132-en, mindössze 51 százalék – Kárpátaljáról jelentkeztek.

Mivel magyarázható a tanulók passzivitása és mi vár az idén vizsgázókra? – tettük fel a kérdést Ljubomira Mehelának, a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet igazgatóhelyettesének, az Ivano-frankivszki Regionális Tudásfelmérő Központ kárpátaljai megbízottjának.

– Ezek az adatok még nem véglegesek, március 31-ig még módosulhatnak – mondja a szakember. – A fiatalok hozzáállását sem nevezném passzívnak. Természetszerű, hogy sokan bizonytalanok a tantárgyak kiválasztásában, illetve még nem döntötték el, melyik felsőoktatási intézményt választják és milyen szakirányra jelentkeznek.

Mivel még van idő, elmondanám, a jelentkezéshez a következő iratokat kell benyújtani: személyi igazolványt, illetve annak hiánya esetén a születési bizonylat fénymásolatát, valamint iskolalátogatási igazolást. A korábbi évek végzőseinek az érettségi bizonyítvány mellé két fényképet is mellékelniük kell. A jelentkezők öt tantárgyból írhatnak tesztvizsgát. Már minden egyetem és főiskola elkészítette azon tantárgyak listáját, amelyekkel az adott szakra jelentkezni lehet. A tavalyitól eltérően három vizsgatárggyal lehet pályázni egy-egy szakra, amelyből kettő kötelező – ukrán nyelv és irodalom, valamint Ukrajna történelme a humán és matematika a reál szakoknál. A harmadik egy szabadon választott tantárgy. Az emelt szintű érettségi regisztrációja március 31-ig, kijevi idő szerint 18 óráig tart.

– Az egyik ukrán központi csatorna esti híradójában arról értesülhettünk, hogy az oktatási tárca módosította a tesztírások időpontját. Valós az információ?

– Semmilyen módosításra nem került sor. Továbbra is ugyanazok az időpontok maradtak: június 2–3–4-én ukrán nyelv és irodalomból, 7-én idegen nyelvből, 9-én biológiából, 11-én földrajzból, 14–15-én matematikából, 17–18-án Ukrajna történelméből, 21-én kémiából, 23-án fizikából tartanak emelt szintű érettségi vizsgát az egész országban. Az eredményeket július 14-ig személyre szólóan postázzák ki. Az egyetemek és főiskolák felvételi bizottságai augusztus 1-jétől fogadják az iratokat.

– Mi a helyzet a magyar iskolák végzőseivel?

– A nemzetiségi iskolák végzősei közül a magyarok a legaktívabbak. A napokban utazom egy kijevi tanácskozásra, ahol az emelt szintű érettségi kérdései kerülnek napirendre. A jelenlegi tényállás az, hogy nem fordítják le a kisebbségek nyelvére a feladatokat, legfeljebb csak szakszótárak igényelhetők. Hogy pontosan hány magyar iskolát végzett jelentkezett tesztírásra a több mint nyolcezer kárpátaljai végzősből, az összesített adatok hiányában még nem tudni. Egyelőre mintegy négyszázra tehető a számuk. De mint említettem, a számadatok naponta változnak, és előfordulhat, hogy az utolsó napokban jelentősen megugrik a magyar diákok aránya.

Ukrajnában egyébként minden felsőoktatási tanintézetbe csak és kizárólag az Országos Tudásfelmérő Központ által kiadott minőségi bizonylat (szertifikát) alapján lehet felvételt nyerni, melyben a választott tantárgyból elért pont nem lehet kevesebb 124-nél. Újdonság az idén, hogy a szertifikátok pontjaihoz hozzáadják a középiskolai érettségi bizonyítvány átlagát is. Az emelt szintű megmérettetésre tehát jelentkezni kell, mert enélkül nem lehet nekivágni a felvételinek.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó