2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Azarov az új kormányfő

Azzal, hogy csütörtökön megalakult az új koalíció, illetve felállt az új kabinet, gyakorlatilag befejeződött a hatalomátvétel Ukrajnában. A február 7-én államfővé választott Viktor Janukovicsnak alig egy hónapra volt szüksége, hogy a teljes irányítást átvegye legfőbb riválisától, Julija Timosenkótól.

Igazi nagyüzem volt tegnapelőtt az ukrán parlamentben: előbb az új koalíció alakult meg, majd sietve döntöttek az új kormányfőről, s jóváhagyták a kabinet már általa javasolt összetételét is. Az államfőhöz hű új parlamenti többség 235 képviselőt számlál a minimálisan szükséges 226 helyett. A várakozásoknak megfelelően a 62 éves Mikola Azarov lett a miniszterelnök.

A magát a stabilitás és reformok koalíciójaként aposztrofáló Janukovics-hű többség által megválasztott Mikola Azarov új minőségében adott első sajtótájékoztatóján kiemelten szólt az Oroszországhoz fűződő viszony fontosságáról. Reményét fejezte ki, hogy Moszkva kész lesz a jelenleginél méltányosabb gázárat meghatározni Ukrajna számára. A kormányfő nem titkolta: erre az ukrán gazdaság mihamarabbi talpra állítása miatt van szükség.

Az ellenzékbe kényszerített Julija Timosenko volt miniszterelnök sokadszorra is hangsúlyozta, illegitimnek tekinti az ország államfőjét, az új koalíciós többséget és a kormányt, s azon fog munkálkodni, hogy mihamarabb visszaszerezze a hatalmat. Arra a régióspárti felvetésre, hogy miután Timosenkónak nincs parlamenti mandátuma, ezért nem lehet ott az üléseken sem, a politikus asszony azt felelte: neki nem kell személyesen jelen lennie, a lelke úgyis szüntelen ott lesz. Timosenko egyúttal az ellenzéki árnyékkormány megalakulását is bejelentette.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó