2010. március 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 38. (901.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Mit üzen a nemzeti ünnep?

Lélekben sokunk már március 15-ére készül. Ahogy a korábbi években, úgy az idén is Kárpátalja-szerte megemlékezünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról. Mit jelentenek számunkra a nevezetes dátumok?

– Milyen szerepet töltenek be a nemzeti ünnepek?

– Minden ünnepet azért kell megülni, hogy tudatosítsuk a múltat, a történelmünket. A magyarság az 1848-as forradalmat megnyerte, mint ahogy az 1956-ost is. Mindkét esetben idegen erő tiporta le a szabadságharcot. Csak az Úrban bízhatunk, ha meg akarunk maradni. Nem véletlenül kezdődik úgy a Himnusz, hogy Isten, áldd meg a magyart.

– Van-e a múlt ápolásának közösségformáló ereje?

– A csordát nem lehet szervezni, csak hajtani. Mert ma ez a helyzet. Az emberek csak a mának élnek. Elvesztették a jövőképüket, s nem érdekel senkit semmi. Akik esetleg tudnának tenni valamit, azokat kirekesztik. A Szovjetunió felbomlása előtt, után volt erkölcsi tartása az embereknek. Nem ültek ők nemzeti ünnepet, de tudták, hogy mit kell tenniük. Az egyházi ünnepek azok, amelyek lelki tartalommal vannak megtöltve.

Úgy gondolom, a nagy hűhó helyett sokkal többet ér, ha az ember például elültet egy fát, szül három-négy gyereket, tanítja, neveli őket, dolgozik, házat épít. Mi, kárpátaljai magyarok azért maradunk meg, mert tudjuk, hol a helyünk, s nem arra figyelünk, hogy mit döntenek Brüsszelben, Moszkvában vagy Budapesten.

– Magyarországon három párt is március 15-én tartja kampánynyitó nagygyűlését. Nem éppen a lényeg vész el?

– Ünnepeinket nem szerencsés kampány vagy egyéb politikai célokra felhasználni. Karácsonykor például az egyik ukrán elnökjelölt magyar nyelvű plakáttal is kampányolt...

Ha a magyar történelmet nézzük, mindig akkor rontottuk el, amikor Isten nélkül akartunk szabadok lenni.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó