2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Anyajegy vagy szemölcs?

Egy megfelelő helyen lévő csinos kis anyajegy akár a szexepilje is lehet valakinek. Szülőnek és gyermekének sokszor testük ugyanazon a pontján található méretben, színben szinte azonos anyajegy. Ugyanakkor szemölcsöket inkább már idősebb embereknél lehet látni, melyek többnyire csúnyák, nagyok, s jelenlétüket negatívumként élik meg az emberek. Hogy mi a különbség az anyajegy és a szemölcs között, melyik hogyan alakul ki, veszélyesek-e – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Andráskó György bőrgyógyász professzorral.

– Mi a különbség az anyajegy és a szemölcs között?

– Az anyajegynek (latin neve: naevus) azokat a veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles határú, maradandó elváltozásokat nevezzük a bőrön és a nyálkahártyán, melyeknek színe vagy felszíne eltér a környezettől. Vannak jó- és rosszindulatú jellegű anyajegyek. Ezek alapvető meghatározója az, hogy a bőrfelszín kültakarójának melyik rétegéből származnak, hol helyezkednek el. A szemölcs – latin nevén a verrucca – vírus által okozott egyenlőtlen felszínű lapos, vagy kocsányon függő bőrszínű, különböző nagyságú és különböző testrészeken előforduló elváltozás. Annak eldöntése, hogy melyikről van szó, a szakember feladata.

– Színük alapján meg lehet őket különböztetni?

– Legyen szó sárga, barna vagy rózsaszín elváltozásról, csakis a szakorvos tudja eldönteni, miről van szó.

– Hogy kinek hány anyajegye van és hol helyezkednek el, annak genetikai vagy más okai vannak?

– A veleszületett anyajegyek nagysága az élet folyamán nem vagy igen kevéssé változik. A más jellegű anyajegyek változásai nagymértékben függhetnek az életmódtól, így például a napfényben bővelkedő tevékenységek (szolárium) vagy vegyszerek hatására gyakoribbak, illetve függhetnek bizonyos betegségektől is. Olykor megtörténik, de ez nem törvényszerű, hogy a szülőnek és a gyermeknek ugyanazon a helyen van az anyajegye.

– Anyajegye gyakorlatilag mindenkinek van. Mire figyeljünk?

– Nem szabad összetéveszteni őket a belgyógyászati betegségek okozta bőrelváltozásokkal. Minden olyan esetben, amikor valaki a bőrön váratlanul megjelenő elváltozásokat észlelnek, melyek kitűnnek a bőr felszínén, forduljanak szakorvoshoz, mivel ezek figyelmeztető jelenségek.

– Mennyire veszélyes az anyajegy? A közhiedelemben úgy él, hogy sérülés esetén rosszindulatú daganattá fejlődhet.

– Csak a bőrgyógyász tudja megítélni, hogy a pácienst aggasztó vagy zavaró kérdéses anyajegy veszélyes-e vagy sem, eltávolítása javasolt-e vagy sem. A legfontosabb, hogy ha a régóta meglévő folt méretében vagy színében megváltozik, mutassuk meg a bőrorvosnak.

– Mindenki tudja, hogy létezik rákszűrés, tüdőszűrés stb., de van-e anyajegyszűrés?

– Ilyen jellegű szűrés Kárpátalján egyelőre nincs. De Kijevben már létezik olyan műszer, mellyel korai stádiumban észlelni lehet a rosszindulatú bőrelváltozásokat. Azon dolgozom, hogy ennek szükségességéről meggyőzzem kollégáimat, s ennek lehetőségéről tájékoztassam a lakosságot. Hisz kidobott pénz lenne egy drága berendezésbe pénzt fektetni, amíg nincs rá kellő igény és nyitottság a lakosság részéről. Addig is az önvizsgálatot ajánlom, időnként a tükörbe nézve térképezzük fel olyan testrészeinket is, amelyek egyébként nincsenek nap mint nap szem előtt.

– Minden anyajegy eltávolítható sebészetileg?

– E kérdés megválaszolása órákba telne, ugyanis ez számtalan tényezőtől függ. Ezért ismét csak azt mondhatom, ennek eldöntése az orvos kompetenciája.

– A szemölcsnél van-e jelentősége a színének?

– Van. Azok a szemölcsök, melyek egyneműen sötét színűek vagy mákszerűen pigmentáltak, többnyire sebészeti ellátást igényelnek.

– A szemölcs magától elmúlik vagy örökre megmarad?

– Ez is, az is megtörténhet. A napfény azonban kifejezetten provokatív, az összeérő bőrfelületek izzadékonysága szintén, ezek olyan tényezők, amelyek kifejezetten a szemölcs "túlélésének", kedveznek.

– Említette, hogy a szemölcsöket vírusok okozzák? De mitől függ, mikor jelennek meg?

– Miután a szemölcsöket a DNS típusú vírusok okozzák, a fertőzés emberről emberre történik. Létrejöttében szerepet játszik a hajlam, illetve a csökkent immunreaktív állapot.

– Miért idősebb korban jelennek meg?

– Ez tévedés. A verrucca különböző típusai különböző életkorban jelentkeznek.

– Eltávolítandó-e a szemölcs?

– Ha valakit olyan mértékben zavar, hogy az a mindennapi életvitelt is megnehezíti, akkor természetesen ezt javasoljuk.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó