2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Szex – érdemes beszélni róla

A brit fiatalok úgy vélik, a szexuális előéletükről való őszinte beszélgetés annak jele, hogy a kapcsolat stabil lesz.

A megkérdezett 1200, 15–24 év közötti brit fiatal több mint kétharmada (70 százalék) kulcsfontosságúnak tekinti, hogy beszéljenek a nemi úton terjedő fertőzésekről és szexuális előéletükről. Ennek megtörténte még annál is erőteljesebb jele volt náluk a kapcsolat komolyságának, mint hogy bemutassák a partnert szüleiknek (66 százalék). A fiatalok 47 százaléka gondolta úgy, hogy a kapcsolat szorosságát jelzi, ha a lány arca nincs mindig kifestve partnere előtt, 40 százalékuk a barátoknak való bemutatásban méri a fontosságot, 30 százalékuk pedig abban, hogy kap-e saját helyet ruhái számára a szekrényben. A nyíltság jelentőségének kiemelése ellenére a válaszadók 73 százaléka bevallotta, nem beszélt a szexuális úton átadható betegségekről, mielőtt új partnerrel létesített kapcsolatot, 30 százalékuk pedig elmondta, kényelmetlennek érezte, hogy egy új partnert óvszer használatára kérjen. Miközben a fiatalok fele úgy vélte, nem marad meg sokáig az a partner, aki nem kívánja megbeszélni ezeket a témákat, addig negyedük elismerte, hogy maga is vonakodik szóba hozni azt, mert túlságosan zavarba ejti.

Élőben láthatják álmainkat

Egy új agyscanner segítségével lehetővé vált, hogy az emberi szem által közvetített látványt egy számítógép képernyőjére továbbítsák.

A technológia óriási előrelépést jelenthet az alvásdiagnosztika és az álmok kutatása terén. Japán kutatók nemrég bejelentették, hogy sikeresen kiolvasták egy ember agyából, amit az illető lát és az eredményt megjelenítették egy számítógép képernyőjén. A tudósok szerint a technológia segítségével rövidesen élőben követhetik majd egy éppen alvó ember álmait. A kutatók egy mágneses rezonancia vizsgálatot lehetővé tévő, úgynevezett MRI készülék segítségével figyelték a vér áramlásának változásait az agyban. Először a vizuális kérget vetették behatóbb vizsgálat alá. A kísérleti alanyoknak 400, véletlenszerűen összeállított képet kellett szemlélniük 12 másodpercig. Közben egy számítógép feldolgozta a beérkező adatokat, majd összekapcsolta az agyműködés különbségeit a változó mintákkal. A vizsgálat következő fázisában az alanyoknak egy, a NEURON szó betűiből álló képsort kellett nézniük, a rendszer pedig képes volt megjeleníteni a látványt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó