2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre mélyebb gödörben a Kárpáti

A női kézilabda élvonal újabb fordulójának két találkozójára került sor az ungvári Junyiszty Sportcsarnokban. A hazai együttes ezúttal az egykoron szebb napokat látott, sokszoros szovjet bajnok, Szpartak Kijev csapatával mérte össze erejét.

A mérkőzésekre kilátogató hazai szurkolók mindenekelőtt arra voltak kíváncsiak, vajon kedvenceik most melyik arcukat mutatják meg? Azt a már-már elfogadható teljesítményt nyújtják-e, amit legutóbb ugyanitt, a tavalyi bajnok Szmart Krivij Rih ellen, vagy a két héttel későbbit, amikor az egyik sereghajtó, a Dnyiprjanka Herszon otthonában betliztek?

A néhány éve rendszeresen dobogóközelben végző Ungvári Kárpáti számára idén már csak a középmezőnyhöz történő felzárkózás lehet a cél. Kettős győzelem esetén lányaink két pontra megközelíthetik ellenfelüket, az ötödik helyen álló Szpartakot, ellenkező esetben továbbra is maradnak a dicstelen utolsó előtti, hetedik helyen.

A jelekből ítélve már a Kárpáti vezetői is érzik, hogy nemcsak a gazdasági válság az oka az idei kritikán aluli szereplésnek, hanem elsősorban a harmatgyenge szakmai munka. Ezért hívták haza Szlovákiából az elmúlt évek sikerkovácsát, Borisz Petrovszkij vezetőedzőt. A kérdés most már csak az: egy fecske vajon tud-e nyarat csinálni?

Az első összecsapás kezdetén a Kárpáti játéka alapján úgy tűnt, hogy igen, hiszen eleinte többnyire a vendégegyüttes kapaszkodott az eredmény után. Ám tette ezt oly eredményesen a játékrész második felében, hogy szünetre már négygólos (12–8) előnnyel vonulhatott. Persze ebbe a hazai lányok is jócskán besegítettek azzal, hogy támadásaikat elkapkodták, nem volt türelmük a helyzeteket ziccerig kijátszani, ráadásul többnyire a lövések irányzékával is komoly gondok adódtak.

A második félidő még az első végénél is katasztrofálisabbra sikeredett. A szurkolók elképedve látták, hogy perceken át, mint macska az egérrel, úgy játszik a Szpartak a Kárpátival. Nincs rá jobb kifejezés: a fővárosiak leiskolázták lányainkat, és amikor már tíz gólra duzzadt a két együttes közötti különbség, a lelátókon ülők számára is egyértelművé vált: kedvenceik hazai pályán is megalázó vereséget szenvednek. Hogy végül "csak" hat gól (28–22) lett a különbség, az nem a Kárpáti feltámadásának, sokkal inkább annak köszönhető, hogy a végére kiengedett a fővárosi csapat.

Mivel az első találkozón a korábbiakban jó ómennek bizonyuló, tiszta fekete kabalaszerelés sem segített a hazai lányokon, másnap a hagyományos zöld-sárgában léptek pályára, és láss csodát, volt is eredménye. Mintha kicserélték volna az együttest. Ha kezdetben még döcögősen is működött a gépezet, a félidő közepétől viszont ismét nagyszerű támadásokat láthattunk a hazaiaktól. S ami még fontosabb: eredményeseket! A Kárpáti háromgólos (21–18) előnnyel vonulhatott pihenőre.

Hogy mi történt az öltözőben, azt csak kézilabdázóink és a vezetőedző tudja. Tény, hogy amit a folytatásban produkáltak, maga volt a döbbenet. Mintha megbabonázták volna az együttest. Lányaink tizenkét percen keresztül képtelenek voltak betalálni az ellenfél kapujába, miközben a kijevi gólvágók hétszer is leporolták az ungvári hálót. Sem az időkérések, sem a kivédett büntetők nem tudták felrázni a Kárpátit, ami újabb csúfos vereséghez (27–34) vezetett.

Az újabb kettős fiaskó még mélyebb gödörbe sodorta a bajnokságnak dobogós reményekkel nekivágó Ungvári Kárpátit. A jelenleg hetedik helyen álló együttes az idén csak azért nem búcsúzik majd az élvonaltól, mert van még egy nálánál is gyengébb csapat, a Panaceja Harkiv. De vajon mi lesz jövőre?

– Számomra is rejtély, mi történt a lányokkal. Pályafutásom alatt nem is emlékszem hasonló esetre – mondta bánatosan a találkozó után a régi-új vezetőedző, Borisz Petrovszkij. – Valami nincs rendben a csapat háza táján, amire az idő rövidsége miatt még nem tudtam rájönni. Egy biztos: le kell ülnöm a vezetőkkel egy komoly beszélgetésre. El kell dönteni, hogyan tovább? Nem azért jöttem haza, hogy az idegeimet tönkretegyem.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó