2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Aranyéremhez aranyfedezet

A vancouveri téli olimpia megerősítette azt a feltételezésemet, hogy manapság a sport inkább a pénzről, mintsem az egyéni teljesítményekről szól. Nem véletlen tehát, hogy nagyon messze kullogunk az elittől. A kispénzűeknek marad a részvétel.

Ha gazdasági szempontból vesszük górcső alá az éremtáblázatot, szembeötlik, hogy a top 20-ban a világ gazdaságilag legfejlettebb államai terpeszkednek. Egyértelmű tehát: a sportolók sikerei teljes mértékben az országok fejlettségétől és pénzügyi hátterétől függ.

Az elmúlt évtizedekben óriási léptékben fejlődött a sport, világcsúcsok dőltek meg, az emberi teljesítőképesség határait ostromolják. A hightek megjelenésével meghatározó szerepet játszanak a sportkiegészítők és a felszerelések. Az elmúlt években nagy port kavart az úszók szuperdressze, amelynek következtében szakállas világcsúcsok dőltek meg egy év leforgása alatt. Ezek a kellékek természetesen a tehetősebb országok sportolói számára megfizethetők.

Visszatérve a vancouveri ötkarikás játékokhoz, az interneten böngészve megtudhatjuk például, hogy egy bob értéke 100 ezer euró, a bobosok felszerelése (overál és bukósisak) 5 ezer eurót kóstál. Horribilis összegekről beszélhetünk az alpesisízőknél, a snowboardosoknál (hódeszkások) is.

Az se mellékes, milyen körülmények között készülnek a sportolók a játékokra. Nem elegendő csak a étkeztetést megoldani, megfelelő minőségű korcsolyapályák, lejtők és sáncok is kellenek a jó eredményhez. Ebben kell hogy szerepet vállaljon az ország.

Ukrajna az elmúlt négy évben a téli sportokra közel 8 millió dollárt különített el, míg az éremtáblázat második helyezettje, Németország 250 millió dollárral támogatta azt. Az élen végző Kanada 118 millió dollárral érte el, hogy 26 érmet gyűjtött. A elitbe csak az tartozhat, aki hajlandó áldozni a sikerért.

Így akár azt is kijelenthetjük, az aranyérmek az arany árával vetekednek. S mivel ez utóbbiakból kevés csörög a kincstárban, még nem nekünk való.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó