2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Firtas már kopogtat

Az ukrajnai hatalomváltás nyomán visszakerülhet az orosz–ukrán gázpiacra a RosUkrEnergo magáncég leányvállalata, az UkrGazEnergo, amit Julija Timosenko korábbi miniszterelnök iktatott ki a jól jövedelmező energiaipari területről, írja elemzésében a Gyelo című kiadvány.

Hogy nem csupán légből kapott találgatásról van szó, jól jelzi, hogy a Kijevi Fellebbviteli Gazdasági Bíróság a minap felülvizsgálatot rendelt el a Dmitro Firtas dúsgazdag vállalkozó érdekeltségébe tartozó társaság megszüntetéséről szóló, 2008 októberében hozott döntés kapcsán. Ez a bírósági határozat csak az első lépés annak útján, hogy az említett közvetítőcéget viszszahelyezzék az ukrán–orosz gázpiacra, állapítja meg az elemzés. A tevékenységét jelenleg kényszerűségből szüneteltető energiacég szóvivője, Vitalij Kiszil a lapnak nyilatkozva elárulta: amennyiben visszakapják a működési engedélyüket, azonnal beperlik az ukrán állami Naftogazt, amiért az nem fizette ki a velük szemben fennálló 1 milliárd hrivnyás tartozását. Sőt, az UkrGazEnergo kamatok fejében az említett összegen túl további hatszázmillió hrivnyát is követel.

Több gazdasági elemző egyetért abban, hogy a Timosenko-kormány által a cég felszámolására tett kísérlet politikai indítékot hordozott. Kosztyantin Borodin szakértő szerint, amennyiben az állami Naftogaz egyszerűen csak ki akart volna vonulni a cégből, akkor eladta volna részesedését a vállalatban, s nem kezdeményezte volna annak teljes felszámolását. A Firtas nevéhez köthető társaság legnehezebb feladata az lesz, hogy visszaszerezze a szerinte jogtalanul elkobzott 8,5 milliárd köbméter orosz földgázt.

Egy másik elemző, Volodimir Szaprikin azt a véleményt osztja, hogy ha újra működhet is a cég, aligha sikerülhet az ukrajnai gázpiacon helyet szorítani neki, hiszen a Timosenko-kabinet idővel az orosz Gazprom leányvállalatának, a Gazpromsz-bit Ukraina társaságnak ruházta át az ukrajnai iparvállalatok ellátásának jogát. Azt viszont elképzelhető-nek tartja, hogy Firtas cége részben profilt vált, s a RosUkrEnergo mintájára a külföldi szállításokban szerezhet érdekeltséget.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó