2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Múltbanéző
Az ukránok Petőfije

1814. március 9-én született Tarasz Sevcsenko. Első versgyűjteménye, a Kobzos értelmiségi körökben nagy sikert aratott. Későbbi verseinek bőséges gyűjteménye ugyanezt a címet viselte. Hivatásszerűen kezdett foglalkozni az ukrán múlt mozzanataival. Közben már kedvelt festő volt, a képei kelendőek voltak.

Az orosz irodalom legkiválóbbjai úgy fogadták, mint a kor nagy költőjét. Az ukrán értelmiség saját szellemi vezéralakjának tekintette. A nemzetközi irodalmi vélemény Burns és Petőfi lelki rokonának szokta mondani. 47 éves korában, 1861. március 10-én halt meg. Temetése nemzeti gyásznap volt. A kor legjelentékenyebb orosz költője, Nyekraszov, elégiával búcsúztatta. Végrendelet című verse a nemzeti himnusz rangjára emelkedett.

Igen a csapatkivonásra

Az 1989. december 2-i máltai Bush–Gorbacsov találkozó megfogalmazta Európa békés és demokratikus átalakításának programját. Máig felderítetlen: a Szovjetunió miért nem informálta a szocialista országok kormányait stratégiai céljairól, és mennyire tájékoztatta a megállapodások kulisszatitkairól az Egyesült Államok az általa támogatott kelet-európai radikális ellenzék erőit.

A Szovjetunió már 1989 áprilisában részleges kivonulást kezdett Magyarországról, és hajlandónak mutatkozott csapatai általános kivonásáról is tárgyalni. Néhány hetes, kormányok közötti erős huzavona után 1990. március 10-én megszületett a megállapodás. Moszkvában Horn Gyula és Eduard Sevardnadze, a két ország külügyminisztere ünnepélyes külsőségek között aláírták a teljes szovjet csapatkivonásról intézkedő kormányközi egyezményt. Eszerint a csapatkivonások 1990. március 12-én kezdődnek és 1991. június 30-án fejeződnek be. Az első egységek március 12-én Hajmáskéren kezdték meg a kivonulást.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó