2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy felmentés előtörténete

Március 1-jén tartotta legutóbbi elnökségi ülését a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). Az eseményről a Kárpátalja hetilap által közölt beszámolóból kiderül, hogy "Gabóda Béla 2010. február 1-jével felmentését kérte a pedagógusszövetség ellenőrző bizottságában betöltött elnöki tisztségéből, amit az elnökség tudomásul vett és a továbbiakban az alapszabálynak megfelelően jár el."

Gabóda Béla helyzete akkor kezdett tarthatatlanná válni, amikor a 2004. április 14-én megvédett doktori disszertációjáról és számos publikációjáról kiderült: mások munkáiból ollózta azokat. Ezt követően a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Bizottsága viszszavonta tudományos (PhD) fokozatát. Tettének következménye, hogy a jövőben Magyarországon nem szerezhet tudományos fokozatot.

Az ügyben több kérdést is megfogalmaztunk, amelyeket elküldtünk a főiskola címére, de válasz nem érkezett. Sem az nem derült ki, hogy a főiskola pedagógiát oktató tanára ügyében miért nem indult belső vizsgálat, illetve ha igen, annak eredményét miért nem hozták nyilvánosságra, s a KMPSZ is hallgatott, egészen eddig.

A mély csendet Lipcsei Imre, a magyarországi Szent István Egyetem Pedagógiai Karának dékánja törte meg, aki lapunknak elárulta: a kar Nevelés- és Társadalomtudományi Intézetének címzetes főiskolai docenseként dolgozó Gabóda Béla jelezte a vele történteket, s emiatt fel is bontották a munkaszerződését. A főiskola által lapunkhoz eljuttatott nyilatkozat szerint az intézmény hivatalos értesítésre várt az ügyben. Turi Gábor, a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója viszont megerősítette: az egyetemnek nincs és nem is lehet nyilvántartása a fokozatot szerzettek munkahelyéről (munkahelyeiről), így tájékoztatási kötelezettségük sincs irányukba.

Március 9-én, igaz, senkit nem nevezve meg, már az elektronikus média is foglalkozott a kérdéssel. A TV2 Tények című műsorában a következő hangzott el: "Visszavont egy doktori címet a Debreceni Egyetem, mert kiderült: úgy kapta meg valaki, hogy a bölcsészdoktori disszertációját tulajdonképpen összeollózta másoktól. Még 2004-ben írta, és bár a doktorrá avatás előtt három nappal már jelezték az egyetemnek a plágium gyanúját, akkor nem volt már idő, hogy kivizsgálják. De aztán még több jelzés érkezett, és végül kiderült: öt különböző szerző művei is hivatkozás nélkül voltak a disszertációban."

Gabóda Bélát tehát felmentették a pedagógusszövetség ellenőrző bizottsága elnöki tisztségéből. És hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetése továbbra is szemet huny-e a történtek felett? Nos, tegnap egyik kollégánk telefonon felhívta az intézményt, és megkérdezte, beszélhet-e Gabóda Béla tanárral? A tanulmányi osztály munkatársa azt válaszolta, hogy aznap éppen nincs bent. Munkatársunk újabb kérdésére: egyébként dolgozik-e, határozott igen volt a válasz.

KISZó-összeálltás

FOTÓ: WWW.KMF.UZ.UA

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó